?Yulia Tymoshenko, Milton Friedman and the liberation of the peasants?

Under den oemotståndliga rubriken går Jed Sunden, redaktör för engelskspråkiga ukrainska tidningen Kyiv Post, till attack mot värnpliktssystemet. Det är faktiskt populisten Tymoshenko som driver på, medan den vanligen mer liberala Viktor Justjenkos parti ”Vårt Ukraina” dessvärre håller emot.

Den mycket läsvärda ledaren ger en inblick i hur värnplikten blir en skatt i natura som faller på de fattigaste unga männen. Politikersöner myglar sig undan. Sittande premiärminister Janukovics son har exempelvis klarat sig undan med hänvisning till en ryggradsskada han fick som barn, vilket dock inte hindrar sonen från att lista fotboll som en av sina hobbies.

I Ukraina används alltså Milton Friedman som slagträ för avskaffad värnplikt, inte minst för att ha pekat ut att värnplikt straffar mindre bemedlade särskilt hårt (Friedman var dessutom som rådgivare en bidragande orsak till att USA avskaffade sin värnplikt). Ska vi gissa att sådana fakta inte stör konspirationsteoretikerna på vänsterkanten som inbillat sig att Milton Friedman var krigshetsare som bara brydde sig om de välbemedlade?