Same procedure as last year?

Först och främst: Grattis Henrik Alexandersson, en värdig vinnare i tävlingen Årets Blogg 2008 (som jag skrev om här var HAX en av mina två favoriter till titeln). HAX har med sin blogg skapat ett pålitligt nav i bloggflödet som alltid ger en bra överblick av vad som händer, skildrat med humor och tanke. Så fungerade han även i FRA-debatten, som han drev bra mycket tidigare än vi andra. I år har HAX dessutom toppat med grävande insatser från EU:s korridorer som spöat gammelmedias hovkurtiserande Brysselreportrar med hästlängder. Som gammal riksdagsjournalist med kritiskt sinnelag är han som klippt och skuren för den uppgiften. HAX har även lagt upp ett tacktal.

För egen del blev det en hedrande åttondeplats, precis som förra året. Tänkte först att förra årets kommentar därmed skulle kunna gå i repris, men icke så. Dels är det många fler som har röstat på mig i år, tack så mycket. Dels och kanske viktigare är bloggosfären 2007 och 2008 som natt och dag. När jag började blogga i augusti förra året kändes det som att vara sist med en stagnerande företeelse, de bästa skribenterna hade sugits upp, raderat sina bloggar eller postade sparsamt. I år har bloggen gjort comeback på ett storstilat sätt, drivit den dagspolitiska debatten och blivit en plattform för nya grepp.

Att i denna miljö upprepa förra årets placering känns mycket smickrande. Särskilt som de ämnen jag bloggar mest om – förmynderi och ideologi – huvudsakligen legat vid sidan om årets båda mastodontämnen – integritet och amerikanskt presidentval – om vilka jag postat sparsamt. Även om jag var en del av bloggbävningen kring FRA i juni så var min första post från 2 juni och även om jag rankar FRA-filmen som en av årets absoluta höjdpunkter, så har andra onekligen dragit tyngre lass i denna fråga.