Sedan kom de efter tomten?

Så var det dags igen. Något ägg till rektor har fått för sig att jultraditioner är exkluderande (fast inte lucia). Han har redan raderat sånger med kristet innehåll från repertoaren vid skolavslutningen. Nu har han tänkt ett varv till och kommit fram till att även ”sånger om tomten” alluderar till kristendom, och således skall bannlysas (fast de kanske är acceptabla eftersom tomten också ”Hör hemma i svensk folktro”, och sådan är tydligen okej).

Visst, jag är ateist och kan hålla med om att kristendom dödar, men det handlar om tungomålstalande fanatiker (och ett fåtal till och med bland dem). Att sjunga psalmer eller gå i kyrkan ibland är ingen inkörsport till att bli fanatiker eller ens troende. Religion kan precis som annat farligt brukas med måtta och sans, särskilt om man tidigt lär sig umgås med det. Tro mig, jag fick sjunga psalmsång till orgel varenda dag i lågstadiet. Det är vackra, högtidliga visor och miljöer som helt plötsligt ska förnekas det uppväxande släktet. Och kom inte med något etnicitetstjafs. För en troende muselman är gudlöshet betydligt värre än något kristet.

Framför allt är fanatiska och godtyckliga tabun som de Bräkne-Hoby–rektorn vill genomdriva betydligt mer skrämmande uttryck för irrationalitet och mysticism än de falnande traditioner av kristendom som lever kvar i vårt land. Midnatt råder, tyst det är i husen… för här ska banne mej inget anstötligt sjungas.