Semlan ? snart rödljusförsedd?

Hanna Wagenius undrar varför inte semlor är förbjudna med tanke på alla förmyndare som vill styra och ställa över vad vi äter. Det kan kanske bero på att förmyndarna är lite partiska. Göran Greider skrev en lång litania om fetman i Ordfront Magasin (7/8-1999) där det globala kapitalet och livsmedelsindustrins jättar utmålades som problemet. Och så skulle julen förbjudas.

I samma artikel framgår dock att Greider själv blev tjock av semlor efter en framgångsrik viktnedgång, men det följs inte av något förbudsförslag. Semlorna klarar sig nog för att de inte passar in i harangerna mot det globala livsmedelsstorkapitalet, som ju inte bakar semlor. Eller för att Greider helt enkelt vill undanta sitt omvittnade favoritsnask.

Men det finns förmyndare som inte backar ens för semlor. En regering obehagligt nära dig förbereder rödljusmärkning av onyttigheter. Om folkhälsominister Maria Larsson får som hon vill kan alltså de delikata bakverken vara om inte förbjudna så i alla fall vederbörligen avskräckningsmärkta till nästa semlesäsong. Själv skulle jag föredra varningsljus på klåfingriga politiker.