Senkommen replik

Apropå Sydsvenskan och mat har jag en gås oplockad med deras ledarredaktion efter en artikel om min bok härom året. Inser att jag tack vare denna blogg kan publicera den replik som tidningen då förvägrade mig.

”I en besynnerlig ledarartikel (SDS 5/12) tillskriver Marianne Ekdahl mig uppfattningen att en fri marknad skulle innebära ”skolbespisningar som enbart serverar pommes frites och kakor”. Det är en bisarr uppfattning. I min bok ”Peta inte i maten!” polemiserar jag explicit mot uppfattningen att fria marknader skulle innebära maximalt spelrum för allehanda skräpmatsproducenter i skolkorridorerna. Jag tror inte att någon ansvarskännande förälder skulle vilja sända sina barn till skolor med usel och ensidig mat.

Skolbespisningar är därtill sällan marknadsaktörer utan kommunala verksamheter, men i det fall skolan köper in dessa tjänster på marknaden finns hälsosamma och nyttiga alternativ att tillgå, vilket inte minst Jamie Oliver i Storbritannien förtjänstfullt visat. Många glömmer att det billigare och rikare utbudet av mat inte bara gjort det lättare att äta sig fet, utan också lättare att äta varierat, gott och hälsosamt.

Lika förvirrande är att Ekdahl, som ändå skriver på en ledarsida som kallar sig liberal, ställer sig positiv till det dokument från Världshälsoorganisationen som bland annat föreskriver detaljerad politisk kontroll av vad vi äter och hur vi lever våra liv, att civilsamhället underordnas politiken och att mediernas roll är att hylla regeringens politiska hälsoåtgärder (!). Ett politiskt dokument som inte bara vill peta i maten vi äter, utan till och med i den fria pressen, ger uttryck för ohälsosam kontrolliver.”