Slöa poliser: ?Stäng krogarna så vi slipper jobba?

Brännpunkt argumenterar ett antal polisbefäl för att nöjesställen ska stängas tidigt, eftersom de tycker att det är jobbigt att skydda stadens medborgare. Nu är det senare polisens uppgift. Vill folk roa sig sent, och det vill de uppenbarligen för annars hade ställena fått slå igen, så får även polisen jobba sent med att skydda oskyldiga medborgare från våld, våldtäkt och rån. Med Kling, Klang & Co:s logik i artikeln kunde vi lika bra införa utegångsförbud på en gång, tänk vad bekvämt för polisen.

Notera den moralistiska tonen mot fullt lagliga aktiviteter. Poliserna skriver att ”Öl, vin och sprit är ett påtagligt inslag hos de ungdomar som vistas i Stockholms city under helgerna.” Men dem de kallar ”ungdomar” är 18-24 år, alltså vuxna människor med legal rätt att dricka alkohol och vistas ute i Stockholms nattliv. Poliserna gör vidare en poäng av att nämna att krogar ”lever på intäkter från alkoholen”. Ja, varför går folk till krogen om inte för att dricka? (Förvisso även för att umgås och/eller se på sport, men det kan ju krogarna inte ta betalt för.)

För oss som minns restriktionerna på 1990-talet kan man för övrigt konstatera att då hade polisen inga problem att mobilisera resurser nattetid. I varje fall inte så länge det handlade om att slå till mot fredliga illegala danstillställningar, på Tritnaha eller Docklands. Inte för att dagens poliser verkar jobba ihjäl sig för att jaga verkliga våldsverkare och yrkeskriminella i krogvärlden, men måhända är tanken med tidigt stängda nöjesställen att polisen längtar tillbaka till tiden när de istället fick gripa in mot idealistiska nyliberaler och dansande tonåringar. Måste varit mycket bekvämare.

(HAX bjuder på en bättre lösning på problemen med ordningsstörningar vid stängningsdags. Fria öppettider.)