Socialiserad debatt

Välkommen till Sverige. Här bedrivs politisk debatt mellan generaldirektören för en propagandamyndighet och verkställande direktören för ett statligt monopol som också bedriver politisk propaganda i mångmiljonklassen.

Statens tentakler träter om Systembolaget ska vara paternalism light, där monopolet faktiskt behagar har öppet emellanåt och personalen är vänlig, eller mera enligt den gamla DDR-linjen där folk köade och hunsades. Ska vi ha ett påträngande propagandistiskt men ändå småtrevligt monopol, eller ett riktigt elakt? Med en sådan debatt tar statsmakten ett fast grepp om den för de statsunderstödda debattörerna gemensamma utgångspunkten: att förneka medborgarna valfrihet och eget ansvar över de enklaste nöjen. Inte konstigt att själva debatten då förs genom att staten pratar med sig själv.

”SM i förmynderi” skriver Johan Pettersson klarsynt. Men det är också frågan vad som händer med demokratin när makten över opinionsbildningen ligger hos statsapparaten, och medborgarnas roll reducerats till att som statister tvingas finansiera hela spektaklet.