SVT:s historieretuschering fortsätter

Så var det dags igen. Statstelevisionen hyllar sig själv för tvångsuttaxerade medel i sändningsmonopolet. De kallar det ”fri television”, där ”fri” betyder statskontrollerad och statsfinansierad, vilket förmodligen förklarar en del av SVT:s blindhet mot att helt statskontrollerade samhällen, som de kommunistiska, faktiskt är ofria.

Förra årets självförhärligande kampanj ”50 år med Fri Television” innehöll bland annat bilder från Berlinmurens fall, vilket dock skildrades med dysterhet i statstelevisionen när det begav sig:

”Vi går tillbaka till Aktuellts studio den 10 november 1989. Alfredius har radat upp kännarna bredvid sig. Inga östeuropéer, givetvis inte, inte heller någon borgerlig politiker (under perioden 8-12 november är de bannlysta från Berlinbevakningen), men väl the usual suspects.
Katarina Engberg. Jörn Donner. Dieter Strand.
De ser alla ut att komma från sin egen begravning.
Alfredius frågar: ”Dieter Strand, har du nånsin förbannat muren?”
Aftonbladets välkände reporter ser då tankfull ut och säger att det retat honom när ”svenska tjejer” vid gränsen tvingats visa sina handväskor. Men det han egentligen har på hjärtat är något annat. Trots att det är ”ett halvt historiskt ögonblick” önskar han formulera ett ”försvar” för muren.
Vid dessa ord nickar de andra i studion gillande.”

(Jens Christian Brandt i DN Kultur 9 november 2004.)

SVT försökte alltså i efterhand retuschera sin historik kring Berlinmurens fall. I andra fall hade man kanske önskat sig om inte en retuschering så i alla fall någon lärdom av historien. Förra året vid den här tiden högtidlighöll SVT diktatorn Fidel Castros 80-årsdag. En av tre kommunistiska gäster (av tre) i studion var filmaren Dick Idestam Almqvist som 1976 åt SVT gjorde ett hyllningsporträtt av Fidel Castro, ”Historien ska ge mig upprättelse”. Han berättade i en annan intervju om stämningarna på 1970-talet:

”Det får man ju förstå att nästan hela massmedia var ju befolkad av vänstermänniskor då. Det var ju så. … [det] fanns ingen debatt, det fanns en vänsterdebatt. Det var ju så i tio år. Och då gör man ju på ett visst sätt.”

Så var det då. I årets propagandaoffensiv försöker SVT profitera på minnesvärda sportögonblick, som om vi inte fått enormt mycket mer sport i rutan efter att de förlorat sitt sändningsmonopol. Det är rätt mycket öststat över den historieskrivningen också.