Tiderna förändras

Metro.se skrev igår om Bo Rothsteins haveri om bloggandet. Det var faktiskt genom att Metro ringde upp som jag blev uppmärksammad på hans artikel. Så jag fick gå i svaromål, bara det, och få min nätreplik uppmärksammad. Bland annat med en kommentar om hur bloggarna jämnat ut förhållandena så att exempelvis en professor inte längre kommer undan med osakligheter och falska påhopp:

”Tack vare bloggen kan jag nu svara och korrigera ett felaktigt personangrepp. Jag tror inte ens jag bryr mig om att skriva någon replik till debattsidan, som ändå bara hade tillåtits bli pytteliten. På så vis har styrkeförhållandena jämnats ut i debatten. Det blir lättare och lättare att sticka hål på uppblåsta ballonger. Det är säkert bra för demokratin, och framför allt är det bra för mig.”

Ja, styrkeförhållandena har onekligen ändrats (rådigt beskrivet av Peter Wennblad här). Idag ringer GP:s debattsida och ber mig om en replik, så att debatten som redan rasar på nätet även kan föras i tidningen. Före bloggosfären hade det varit jag som fått ringa och tigga och be om ett litet utrymme att korrigera den värsta smutskastningen. Självklart ska de få vad de ber om. Replik är skickad och publiceras imorgon. Huka dig, Bo Rothstein!

(Disclaimer: Med den sista kommentaren avses inget rasistiskt, sexistiskt eller terroristiskt, det är en rent metaforisk beskrivning av en kommande intellektuell och stilistisk avhyvling (”synnerligen välskriven” skrev debattredaktören i sitt svarsmail).)

P.S. Bo Rothstein kommer förhoppningsvis att be mig och bloggosfären om ursäkt för sitt övertramp i en slutreplik i GP på tisdag. D.S.

P.P.S. Medan GP agerar i upplyst anda kan inte detsamma sägas om alla bloggare. Jag postade igår en kommentar hos Bo Rothsteins kollega Ulf Bjereld, där jag påpekade det problematiska med Rothsteins tillvägagångssätt, länkade till min replik och undrade om Bjereld står bakom Rothsteins arbetssätt. Denna kommentar tycks ha fastnat i Bjerelds moderation. Det kanske är så de arbetar på statsvetenskapen i Göteborg. D.S.