Topplista över falska hälsolarm 2007

American Council on Science and Health har för året som gått satt ihop en topplista med tio medialt uppmärksammade hälsohot som var helt gripna ur luften. ASCH är en tankesmedja som arbetar med konsumentupplysning och medier med den sunda utgångspunkten att varna för riktiga hälsohot, som rökning eller barnfetma, istället för att ge oproportionerlig uppmärksamhet åt små eller inbillade faror. Listan har fått god spridning i nordamerikanska medier, och en kortad version kan t ex läsas här.

En snabb googling visade att åtminstone fyra av de falska larmen tog sig in i svenska medier, de tre i topp om läppstift, fluor i dricksvatten och rött kött, samt ett larm om laserskrivare på plats nr nio. Två av dem blev stort uppslagna i SvD, vilket knappast förvånar mig.

1. Giftiga blyhaltiga läppstift.
”Farliga kyssar: Giftiga läppstift” Affärsvärlden
071012. ASCH: Finns inget stöd för att bly i den lilla dos det handlar om är hälsofarligt.

2. Fluor i dricksvatten är hälsofarligt. 
”Fluor i dricksvattnet kan ge cancer”,
SvD 071016. ASCH: Miljögruppen EWG har utnyttjat data från ett bredare forskningsprojekt vid Harvard som inte stödjer deras slutsatser, därtill ljugit om vad tandläkarorganisationen ADA rekommenderar.

3. Rött kött och charkvaror kan ge cancer
”Rött kött ger cancer”,
SvD 071109. ASCH: Kött innehåller fett och äts i stora mängder av dem som är feta. Det finns ett samband mellan fetma och vissa typer av cancer. Köttätande orsakar i sig inte cancer och det indirekta sambandet är svagt. Avsändare är en alarmistisk grupp AICR som stått för många falska larm kring cancerrisker med mat.

9. Skrivare på kontoret kan vara hälsorisk
”Laserskrivare kan vara hälsorisk”,
DN 070801
ASCH: Finns inga indikationer på att luften från laserskrivare skulle vara farlig för hälsan.

Bland de övriga falsklarmen handlade ett om ftalater i gummiankor, vilket EU redan förbjudit, och ett var den gamla skrönan om att vaccin skulle orsaka autism som nu nått USA (där man varnar för ett annat vaccin!). Med tanke på hetsen mot flaskvatten blir man lite förvånad över att ingen nappade på det falska cancerlarmet kring plastflaskor. Vaccinmyten är den enda jag sett avfärdad i svensk press, i DN. Medierna, även morgontidningarna, verkar betydligt bättre på att slå upp och rapportera om överdrivna och falska larm, än på att kritiskt granska och avfärda dem.