TV 4 i morgon bitti

Andra skrev bättre i ämnet, men i morgon kl 8.40 ska jag diskutera det här med affärer som slutar sälja cigaretter. Privata handlare får naturligtvis göra vad de vill. Jag har respekt för den ICA-handlare som tar en ekonomisk förlust för att inte sälja produkter han personligen tycker är osympatiska eller skadliga. Det är lite som med Galenskaparen Claes Eriksson, som vägrat sälja sina filmer till reklamkanaler. Jag förstår inte hur hans plojfilmer blir sämre av lite reklamavbrott, men han har gjort ett val och stått för det även om det kostat honom.

Detta förtar inte de ovälkomna pekpinnarna när affärer slutar sälja njutningsmedel med välkända risker till vuxna människor som vill nyttja dem. Det är så obehagligt lätt att hoppa på rökare i dagens samhällsklimat; de förvisas från offentliga lokaler, de bestraffas med skyhöga skatter och de retuscheras på historiska fotografier. Mobbningen och paniken har redan gått för långt.

Dessutom är frågan vad man ska kunna handla i affären i framtiden. Först försvann porrtidningar, nu cigaretter. Är det kunderna eller moraltanterna som ska bestämma över affärernas utbud. Ska vi bara få handla ekologiska morötter och fullkornsbröd i framtidens butiker, när alla putsar på sin ”hälsoprofil”?