Vad kan man göra? II

– Varför fyller vänstern gatorna så fort de vill något, medan ett liberalt förslag på sin höjd försvaras av två tjoande CUF:are på ett öde Mynttorg?

– De andra har jobb.

Så skulle man kanske kunna parafrasera PJ O’Rourkes inledning till ”Parliament of whores”. Detta med anledning av frågan vad kan man göra för att göra samhället lite friare. Notera för det första att detta är en i grunden sund ordning. Människans frihet och rätt att leva för sin egen skull kan inte försvaras av människor som offrar sig för ”saken” och blir martyrer. Det finns så mycket annat i livet som lockar utöver politisk kamp, och ska så vara. Gör vad du känner för, och inte mer, blir därför liberalens kloka svar.

Fast det är ju i ärlighetens namn inte särskilt uttömmande, och lite för bekvämt. Jag tänkte därför lägga till två områden.

1. Var nöjd med vad du gör.

Ponera att man huvudsakligen jobbar med annat och på sin höjd hänger med i debatten, läser någon bok, går på något evenemang och ”plågar sina närmaste med rättighetsteoretiska diskussioner”. Ja, då är man ju i alla fall en målgrupp och konsument av böcker, magasin och evenemang som helt eller delvis riktar sig till liberaler. Hur skulle sådana alls komma till stånd utan publik? Och hur skulle böcker kunna spridas i vidare kretsar om det inte fanns en kärna av folk som läste det mesta, även om de inte gjorde mer än köpte och läste boken och diskuterade den med sina närmaste. Att bilda sig själv är också att vara en marknad, att påverka utbudet, något liberaler borde vara de första att inse betydelsen av.

2. Gör en liten sak ibland.

Mycket energi går åt att klaga på saker, men när berömde du senast någon som gjort något bra. Har majoriteten i din kommun gnetat igenom en skattesänkning med tio öre? Varför inte lägga en minut på ett litet, välformulerat tackmail till kommunalrådet. Det blir en liten men välkommen motvikt till alla intressegrupper som ylar över att pengarna inte skickats i deras gap. Har det skrivits bra om marknadshyror skicka lite beröm, eller tipsa den politiker du röstat på om artikeln. Är det riktigt bra, varför inte skicka en blomma? Det är förvånansvärt enkelt att addera små insatser, särskilt idag via nätet.

Alternativt är det naturligtvis bra om man skickar välformulerade kritiska frågor och synpunkter till den som gjort något dåligt. Men varken du eller mottagaren blir glad av att bara fokusera på det negativa.