Vad menar människan?

Jag blir inte klok på Ulrika Kärnborg. Igår sitter hon alltså i en studiodebatt företrädandes kulturvänstern. Idag skriver hon att kulturvänstern inte finns. Detta i en tidning vars kulturredaktion hon igår menade drevs av en tydlig vänsterideologi, och så gjorts sedan 1950-talet. Hur får man ihop det?

Artikelns bevisföring sedan! Visst kan man räkna några tiotal anställda (inklusive all administrativ personal) på partipolitiskt oberoende tankesmedjor för att peka på att liberaler dominerar opinionsklimatet, men det motbevisar knappast att det skulle finnas en överrepresentation av socialister på landets kulturredaktioner. Om de är galna… Ja, döm själva.

Och så ständigt detta om nyliberalism. Enligt Kärnborg är nyliberalismen skyldig till att medierna är provinsiella (annars är nyliberalismen rätt förknippad med globalisering) och att den politiska debatten är ensidig (så det är nyliberalismens fel att DN Kultur bara har artiklar om planekonomi som lösning på klimatfrågan?). Nej, Ulrika, nyliberalism är inte en term man kan använda för allt man råkar tycka illa om. Det är en politisk idé om att folk ska vara fria att göra vad sjutton de vill: fria människor, fria marknader och en liten stat som skyddar varje människas rättigheter.

Fast slutet håller jag med om. Nog ”borde vi tala om en nyliberal revolution” (man kan också googla). Och nog längtar man även som liberal efter en vänsterelit med vilken man inte skulle behöva traggla det mest basala.