Varför hatar vänstern?

Det har blommat upp lite kollektiva socialistbloggar på sistone, det är säkert en organisationsform som passar. Ett nytillskott heter Proletärbella. Jag tänkte faktiskt avstå från att göra mig lustig över att det bakom det feminint klingande namnet tycks dväljas enkom unga män eller det faktum att dessa ungsocialistiska grabbar ägnar sig åt att agera kollektiv motvikt till en 17-årig MSU-flicka (förvisso en väldigt smart sådan).

Det finns en viktigare fråga att ta upp. Jag läser nämligen att ungsocialisterna med denna sin opposition ”hämtar… lite av sitt klasshat”. Vilket för mig till ifrågasättandet av detta hat: Varför hatar vänstern? Vem hatar ni? Och med vilken rätt?

Jag fick för ett tag sedan en kommentar från en ”Johan” som avslutades ”med välgrundat klasshat”. Jag svarade då:

Får jag för övrigt fråga på vilka grunder du går och sprider ”klasshat” omkring dig? Utöver att det är en primitiv tanke att döma folk utifrån ras, kön eller klass/inkomst (eller föräldrars klass/inkomst). Du känner såvitt jag vet inte mig, vad vet du då om min klass? Vad vet jag om din? Du kanske är läkarson eller annan välbärgad medelklass närandes lite tokradikala revolutionära drömmar i dina tonår som så många andra i vänstern. En sådan som ser ner på verklig arbetarklass. De som lyssnar på dansband och Per Gessle, läser Guillou, röstar på sossarna (och i andra hand på moderaterna), åker på husvagnssemester och handlar utan tanke på ”ekologi” och ”rättvisemärkt”. Vad vet jag vilken klass det är du hatar, egentligen? Kanske är det din egen, som du projicerat på dina meningsmotståndare.
Eller så kanske du är ”riktig” arbetarklass (OBS! Det räknas inte att din farfar jobbade på bruket). Ger det dig rätt att hata andra? Hur du är född eller vad för karriärväg du har valt? Och vem hatar du egentligen, alla som inte tycker som du, eller alla som inte är som du?

Samma fråga riktas härmed till var och en av Bellaproletärerna.

(Uppdatering: Bloggaren Loke ger sig på ett svar som dessvärre innehåller mer ord och invektiv än svar på frågorna ovan. Visst kan man hata en människa som gör andra människor illa, dvs på grund av deras valda handlingar. Men att hata en hel grupp av människor på basis av deras ursprung, yrke eller inkomst, det är något annat. Vare sig ursäktat eller förklarat av Loke.

Om det nu är rätt att ”klasshata”, Kristoffer, vilka hatar du då? Hatar du mig? Är det på grund av att du inte kan hantera att vi inte har samma åsikter och uppfattningar, för du kan rimligen inte känna mig särskilt väl till andra egenskaper? Hatar du socialister med täta föräldrar? Hatar du kulturvänstern som väl aldrig gjort ett proletärt handtag? Hatar du liberaler med enkel bakgrund? Hatar du på grund av din egen bakgrund eller dina egna åsikter?)