Varning: Negligerbara risker kan göra politiker hyperaktiva!

 Låter ni er treåring stoppa i sig 100 gram godis om dagen? Äter nioåringen motsvarade en stor chokladkaka på 200 gram om dagen? Jaså inte. Då kan nog ni också strunta i larmrubrikerna om att ”Tillsatser i godis ökar risken för hyperaktiva barn”. Och låter ni till äventyrs era ungar käka sådana mängder godis på daglig basis har de nog större problem än att färgämnestillsatserna skulle kunna leda till en genomsnittligt höjd aktivitet motsvarande 0,2 på en skala där 2 innebär diagnostiserad adhd.

Då har vi inte ens gått in på det faktum att eftersom färgämnestillsatserna bara finns i cirka 10 procent av godiset (och inte i de större livsmedelskedjornas godis), så skulle svenska småbarn rent statistiskt behöva mula i sig något kilo godis om dagen för att få i sig tillräckligt med färgämnen. Om de nu inte tutar i sig drinktillsatser och cocktailbär på daglig basis, för där är samma färgämnen tillåtna. Fat chance!

Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter tycker ändå att det är läge att dra till med ett förbud mot färgämnena. De är inte bara farliga, utan gubevars ”onödiga” och vilseleder konsumenten genom att ge godiset (och cocktailbären) annan färg. Därför bör regeringen, enligt Schlyter, ägna tid och resurser åt att traggla frågan genom Bryssels papperskvarnar för att kunna förbjuda ämnen som alltså inte är ett problem om inte små barn äter enorma mängder godis.

Det roliga är att den nu så uppmärksammade studien i Lancet hanterat diverse tillsatser i grupp, och att den förhöjda risken för hyperaktivitet inte behöver finnas i färgämnena. Den kan orsakas av ett konserveringsmedel för sylt (om en sextiokilos person äter en stor halvkilosburk om dagen) eller läsk (om samma person bälgar i sig 2 liter dagligen). Detta konserveringsmedel finns rentav naturligt – i lingon!

Carl Schlyter borde alltså i konsekvensens namn vilja förbjuda lingon, hur nu det skulle gå till. Kanske rentav förbjuda skogspromenader för att vara på den säkra sidan? Men det vore nog lite övermaga, till och med för ett politiskt blåbär.