Viktigare kulturartiklar

”Porr, hädelser, skymfer, lögn och konflikter är priset för verklig yttrandefrihet. Priset för åsiktsförbud känner vi redan, och det är ännu mycket högre, det vet Milos Forman. Och det, om inget annat, borde historien ha lärt oss alla vid det här laget.”

Torbjörn Elensky kopplar i DN Kultur igår ihop förslaget om reklamförbud med den våg av censur och åsiktskontroll som sveper över Europa, och exemplifierar lysande med Milos Formans val att göra film om en yttrandefrihetens exploatör som Larry Flynt. Precis den typen av artikel som får mig att gilla DN Kultur.

Jo, det gäller även efter Stefan Jonssons replik på Elensky. Jonsson visar nästan tydligare var vi hamnar om vi inte värnar yttrandefriheten som princip. I samtliga fall som diskuterats i Europa står han på förbuds- och censurvännernas sida; från reklamförbud till att läsa ur Bibeln om homosexuella eller ha kritiska åsikter om andras religion. Jonsson är trött på att diskutera yttrandefrihet, och vill gå över till hur staten rent praktiskt ska gå tillväga för att rensa bort allt han finner misshagligt.

Vad ska man säga? ”Debattartikeln trängde fram ur kryptans djup, tycktes tillkommen före upplysningen.” är nog i detta fall (till skillnad från det ursprungliga) ett fullt adekvat omdöme.

I SvD hade Per Gudmundsson igår en tänkvärd ledare om att två av de mest belönade filmarna på Guldbaggegalan har verkat kommersiellt och utan det filmstöd som var tänkt att få fram nya Ingemar Bergman, men gav oss Rickard Hobert. Kan inte Gudmundsson ta över SvD:s kulturdel?