Y-front: Ångest ända från 70-talet


Staffan Westerberg, socialrealistiska sagor och kommunism i all ära. Nu ska det handla om Y-frontkalsonger. Exemplaret ovan är från min pappas klädbutik som han stängde någon gång på 70-talet. Jag fick ett helt gäng i olika färger. Ett fantastiskt exemplar med psykedeliskt mönster i rött och orange. Jag minns även ett par storblommiga. Ett par i ungefär samma gröna färg som ovan fast mer spygröna hade små ditsydda ben, en primitiv förlaga till dagens boxershorts. De här är de enda som överlevt slitage, rövkliande, flyttande och äktenskap.

De där kalsongerna hade jag under stora delar av min tonårstid. En ironisk blinkning tänkte jag då. Idag tänker jag med viss ångest på de tjejer jag hånglade med, och varför jag så sällan kom till avslut. Från den fria sexualitetens årtionde har vi här något av ett kyskhetsbälte. Brrr.