17 kronor och 10 öre
.jpg)
Boddingtons Pub Ale är ett fantastiskt gott öl. Man kan hälla i hela burken i ett pintglas som fylls precis till bredden utan att svämma över. Sedan får man vänta någon minut på den perfekt skummande kronan innan den klart gyllengula drycken kan avnjutas. Något som inte minst lämpar sig när City är på TV, eftersom ölen ursprungligen kommer från Manchester. Att en eller två öl ligger väl inom ramen för en rent hälsobefrämjande konsumtion (till skillnad från dagens match) gör inte saken sämre.
Den klargula drycken till trots finns en sak som grumlar glädjen. Priset. 17.10 för en burk öl är fullständigt absurt. Allt för att regeringen passade på att höja skatten ytterligare några snäpp över nyår. Alkoholskatt är över huvud taget ett bisarrt påfund eftersom den i allt väsentligt är en straffavgift på skötsamma människor som i de allra flesta fall dricker rent hälsosamma mängder. Högkonsumenterna har störst incitament att undvika skatterna genom turande eller smuggeldricka.
När den nybildade nationen USA smällde sin första federala skatt på whiskey 1794 gjorde stora delar av landet väpnat uppror. Skatteuppbördsmännen rullades i tjära och fjädrar. Även om det kanske är att gå lite långt, så måste jag säga att även mitt tålamod skummar över. Om priset för att ha moraliserande och förmyndaraktiga kristdemokrater i regeringen är 17.10 för en burk gott öl, då mina vänner valstrateger vill jag bara säga att det är alldeles på tok för högt.
(Varning! På en del pubar som serverar Boddingtons på fat smakar det riktigt illa. Är du på ett sunkhak kan det vara klokt att välja något annat.)
januari 21, 2008 @ 12:34 f m
Att rulla riksdagens 349 ledamöter i fjädrar och tjära låter fullt rimligt 😀
januari 21, 2008 @ 4:17 f m
Gnällpelle. Din favoritdryck går i alla fall att få tag på lokalt. Westons cider, som jag gillar, tas inte in av Systembolaget utan pappersexercis, beviljande eller avslagförfarande, och hutlösa prispåslag.
januari 21, 2008 @ 11:21 f m
Att en god öl är hårt straffbeskattad är givetvis klandervärt. Men sett ur ett praktiskt liberalt perspektiv har ju frågan andra sidor också. Det har ju aldrig någonsin funnits så många olika sorters bra öl att välja mellan i Sverige, de är relativt enkla att få tag på och priset är (ändå) överkomligt för de allra flesta.
Det är detta som är paradoxen i Sverige på 2000-talet. Trots rekordhöga skatter så lever vi med mer faktisk frihet än någonsin förr.
januari 21, 2008 @ 12:47 e m
http://www.systembolaget.se/Applikationer/Sok/ResultatLista.htm?Sok=e2&SokKriteria=Westons&Butik=0&SidNr=1&SortKol=namn&Asc=1&BackUrl={5D1B4F6D-1516-43B7-A0AD-E908C5AAC93C}
Westons finns visst. Men gnälla går ju…
januari 21, 2008 @ 3:37 e m
@JohanH: Jag vet inte om jag hänger med i ditt praktiska liberala perspektiv. Syftar du på pubar kan jag hålla med, det finns rätt trevliga nischade pubar som specialiserar sig på ett rikt ölsortiment.
Jag tror absolut att jag skulle kunna skaffa mig öl från ett bredare sortiment, till ett bättre pris och otroligt mycket bättre tillgänglighet än hos systemet.
Tänk om jag kunde beställa mitt favoritöl från tyskland på internet och ha det nere i affären i övermorgon 🙂 Eller varför inte levererat till min dörr? Din lokala ölgrossist skulle ju annars veta att just imorgon brukar du komma och vilja köpa din öl 🙂
Nåja, för att citera en gammal kollega jag hade: ”Systembolaget är beviset för att vi inte lever i en demokrati”
januari 21, 2008 @ 5:35 e m
Än värre känns spritskatten. En flaska som borde går på mellan 50 och 150 spänn om vi ser till ickelagrad sprit i andra länder ( även de med spritskatter, om än inte så höga ) ligger ju oftast på runt 300 kr.
Det gör en enkel cocktail svindyr i Sverige jämfört med säg USA.
Dyrare varianter av whisky och cognac spelar inte så stor roll i slutändan efersom det punktaskatten kompenseras av av SB har ett lägre påslag än många spritaffärer.
Att systembolaget sen ska ha monopol vilket gör att tillverkning och försäljning av öl vin och sprit i Sverige utan deras inblandning svår är också skjukt och förstör möjligheten att utveckla fina svenska traditioner av spritframställning och smaksättning.
Tycker det vore sjukt trevligt om varje mikrobryggeri kunde bidriva egen försäljning. Om bönder kunde dryga på inkomsterna med att sälja gårdens kryddade brännvin m.m.
Tror i.o.f.s. inte det bara är kd som har förmyndarinställningar kring rusdrycker, har träffat på samma inställning hos de flesta partiinriktningar.
januari 21, 2008 @ 7:32 e m
Stadie två öl, med andra ord.
Michelangelo
januari 21, 2008 @ 7:41 e m
För mig är det tre saker som gör att jag ogillar systemet.
För det första att sortimentet i de flesta butiker idag är uruselt. Jag är förtjust i olika sorters öl men på mitt bolag finns det i stort sett bara Kung, Pripps Blå och storsäljarna. Ändå ligger det i en närförort till Stockholm.
Den andra orsaken är att jag vill kunna gå in och strosa runt och titta och kunna prata med någon i butiken. Jag vill helt enkelt bli bemött som kund. Det blir jag inte på systemet.
För det tredje vill jag slippa att trängas med alkoholister och halvalkoholister när jag handlar. Jag vill helt enkelt ha en upplevelse när jag handlar, inte hamna i en Lars Norén-pjäs.
januari 22, 2008 @ 10:52 f m
Erik (m.fl.):
Du pekar ju förtjänstfullt på ett antal problem med dagens svenska lagstiftning. Jag håller med om det mesta (även om situationen idag faktiskt är mycket bättre än de senaste 50 åren…). Mycket av detta har också att göra med anan svensk lagstiftning – inte de höga skatterna.
Min poäng är att just det höga PRISET på ölen är det allra minsta problemet vi har ur ett liberalt perspektiv. Tillgänglighet, sortiment, kvalitet m.m. är klart mer relevant.
Och den stora negativa effekten av skatterna är ju ur ett samhällsperspektiv. Hur många jobb inom t.ex. öl- eller restarangnäringen har vi förlorat genom skatterna?
Min generella rekommendation till alla liberaler (eller borgerliga) är att sluta tjata om skatterna som en (futtig) plånboksfråga och istället påpeka att det är en mkt allvarlig samhällsfråga.
januari 29, 2008 @ 1:53 e m
Jonas V, roligt det där om att du vill ha en upplevelse, inte hamna i en Norén-pjäs 😀
Det finns ju fler sätt för storkonsumenterna att tillgodose sina behov än rese- och smuggelsprit. Hembränt är ju hur vanligt som helst, så fort man kommer utanför storstadsregionerna.
Smuggling, hembränning etc utförs oftast i ganska liten skala och av väldigt många individer, så det är svårt att uppskatta hur mycket som införs och produceras. För något år sedan påstod någon att en tredjedel av den alkohol som når svenska konsumenter har sålts av Systembolaget.
När vi ändå är inne på ämnet måste jag berätta om en alkoholdebatt jag hörde på P1 för flera år sedan. När den rabiata alkoholmotståndaren fick frågan hur mycket hon tyckte att en flaska brännvin skulle kosta tog hon i från tårna och sa ”minst hundra kronor”. Det ansåg hon vara ett så pass högt pris att ingen skulle vilja betala för giftet. Samtidigt, i verkligheten, satt jag och jublade vid radion.
februari 3, 2008 @ 8:26 e m
Håller med om att Boddington på burk är smaksäkrare än på fat i Sverige. Runt en tia burken hade känts ok.
Samtidigt är jag glad över systembolagets utbud som är betydligt större än det normala i EUs övriga spritbutiker.
Du får ladda upp med dubblelt antal boddington nästa söndag (10/2)
cheers!