17 kronor och 10 öre

Boddingtons Pub Ale är ett fantastiskt gott öl. Man kan hälla i hela burken i ett pintglas som fylls precis till bredden utan att svämma över. Sedan får man vänta någon minut på den perfekt skummande kronan innan den klart gyllengula drycken kan avnjutas. Något som inte minst lämpar sig när City är på TV, eftersom ölen ursprungligen kommer från Manchester. Att en eller två öl ligger väl inom ramen för en rent hälsobefrämjande konsumtion (till skillnad från dagens match) gör inte saken sämre.

Den klargula drycken till trots finns en sak som grumlar glädjen. Priset. 17.10 för en burk öl är fullständigt absurt. Allt för att regeringen passade på att höja skatten ytterligare några snäpp över nyår. Alkoholskatt är över huvud taget ett bisarrt påfund eftersom den i allt väsentligt är en straffavgift på skötsamma människor som i de allra flesta fall dricker rent hälsosamma mängder. Högkonsumenterna har störst incitament att undvika skatterna genom turande eller smuggeldricka.

När den nybildade nationen USA smällde sin första federala skatt på whiskey 1794 gjorde stora delar av landet väpnat uppror. Skatteuppbördsmännen rullades i tjära och fjädrar. Även om det kanske är att gå lite långt, så måste jag säga att även mitt tålamod skummar över. Om priset för att ha moraliserande och förmyndaraktiga kristdemokrater i regeringen är 17.10 för en burk gott öl, då mina vänner valstrateger vill jag bara säga att det är alldeles på tok för högt.

(Varning! På en del pubar som serverar Boddingtons på fat smakar det riktigt illa. Är du på ett sunkhak kan det vara klokt att välja något annat.)