Alarmism: En stilstudie

Apropå topplistan med falska hälsolarm hittade jag som nummer tvålistan över 2006 en klassiker som borde vara sedelärande, om bensen i läsk.

”Bensen i läsk kan ge cancer” larmade SvD 060224. Små mängder av bensen hade uppmätts i läsk sedan 1990 (Ingen som tänkte på att folk faktiskt inte dött som flugor under den tiden?). Nu hade EWG, en aktivistisk miljögrupp, via en avhoppad forskare fått reda på detta och spred nyheten över världen. Detta trots att de fått svar från amerikanska FDA om att förekomsten av C-vitamin och bensoater i sig inte bevisar att de reagerar och bildar bensen, och att FDA:s egna läsktester visade omätbara eller lägre nivåer än tillåtet i dricksvatten i den överväldigande majoriteten. SvD nämner forskaren, men inte miljögruppen EWG .

I samma tidning fick alarmisterna rejält utrymme. Miljöpartiets talesman i konsumentfrågor Mikael Johansson krävde ett totalt produktionsstopp för läsk, och fick bre på med några tirader mot ”kemikaliesamhället”:

– Jag tycker att tillverkarna ska ta en time-out och sluta tillverka de här produkterna till dess man säkert vet att de är ofarliga. Det är orimligt att konsumenterna själva ska behöva orientera sig.

– Det här är ett typexempel på hur det ligger till på många ställen i livsmedelsindustrin. Jag känner att aj, aj aj vad det finns mycket i kemikaliesamhället som vi behöver ta tag i. Om vi hade haft försiktighetsprincipen och bara använde sådant som var bevisat ofarligt så skulle det inte bubbla upp sådana här nyheter.

Nog är det ett ”typexempel” på hur det ligger till på många ställen i livsmedelsindustrin. Överdrivna larm och hysteriska krav på förbud stup i kvarten. Och som vi sett i exemplet med gungorna i Kalmar gör försiktighetsprincipen knappast halt vid det ”bevisat ofarliga”. Läsken då? Jo, doserna av bensen det handlade om var naturligtvis inte farliga, vilket även konstaterades i SvD. I samma artikel påpekas lite syrligt att samma kemiska reaktion som varnats för när det gäller läsk sker i sylt och saft, samt i bär. Kemikaliesamhället i blåbärsskogen, någon?

Fast allt det där märkte nog aldrig miljöpartiet, de har skyndat vidare mot nya ämnen att varna för och förbjuda.