Anna Lindh i åminnelse
De flesta minns nog vad de gjorde under den där hemska kvällen, natten och morgonen för fem år sedan när ett rapporterat överfall och knivhugg blev ett mord på Sveriges utrikesminister och på en av politikens mest färgstarka personer. Som pressansvarig för den borgerliga nejkampanjen i Euroomröstningen minns jag det definitivt; sorgen, förtvivlan, upplevelsen av hur meningslöst allt annat ter sig när ett liv så onödigt och brutalt gått till spillo. Jag minns det ansvarsfulla uppdraget som vidtog att ro folkomröstningen och demokratin i land på ett anständigt sätt, vilket på det hela taget lyckades.
Jag störde mig dock redan då på den dödskult som byggdes upp kring Anna Lindh, inte minst som ett desperat försök att svänga folkomröstningen till ett ja. Det var ett osmakligt skådespel med utspel om att sätta Anna Lindh på euromynten, socialdemokratiskt manövrerande om TV-debatterna som skulle ersättas av Anna Lindh-relaterade inslag och hemsidan Eurofakta där en minnesartikel om Anna Lindh kombinerades med en ”Så ändrar du din poströst”. Lindh blev något slags helgon komplett med myten om att hon skulle ha räddat ja-kampanjen om hon fått leva några dagar till.
Så här fem år senare är kulten kring Anna Lindh i stort sett densamma. Jag kanske är okänslig, men börjar det inte bli dags för en rejäl nyansering? Ta det där talet i Almedalen 2003 som redan då fick mytiska proportioner. Det innehåller i princip alla förljugna bilder om Sverige som världens moraliska stormakt, den enda kraft som kan stå emot arbetslöshet, ojämlikhet, trafficking och barnsoldater. Fast numera krävs att Sverige har inflytande i EU, och då måste vi gå med på euron. Det är en dumdumlogik i flera led (Finns det ingen annan än Sverige som är emot arbetslöshet etc? Hur mycket hjälper det att EU skriver in något som mål? Går det verkligen inte att driva sådana frågor utan samma valuta?) som ändå bleknar i jämförelse med denna passage:
”Hade EU haft en gemensam utrikespolitik för femton år sedan, då hade vi i Europa kunnat undvika tio års krig, tiotusentals döda, hundratusentals flyktingar från Balkan, före detta Jugoslavien. Vi hade inte en gemensam utrikespolitik, och kriget, tragedierna var ett faktum.”
All denna död och allt detta lidande hade Balkan besparats om EU bara hade en gemensam utrikespolitik (Oavsett vilken linje de kommit fram till? Med hjälp av vilken armé?). Det är inte bara en kontrafaktisk spekulation av tvivelaktigt slag, utan ett hänsynslöst exploaterande av lidande och död för egna politiska syften. Detta är alltså vad som än idag begapas som ett retoriskt mästerverk.
Anna Lindh visste dessutom bättre än någon annan i landet redan när hon klev upp i Almedalens talarstol 2003, att Sverige inte var någon moralisk stormakt i världen. Den 17 december 2001 hade hon godkänt
att två egyptier lämnades i amerikanska händer för att så småningom torteras i sitt hemland. Detta ljög hon senare om inför riksdagens konstitutionsutskott. Så såg den verkliga makthavaren Anna Lindh på sitt politiska uppdrag, på utrikespolitiken och på den demokratiska kontrollmakten. Hur hon såg på de väljare och hovsamma reportrar som bjöds amsagor om Sverige som moraliskt föredöme och Europeiskt enande som frälsaren från allt ont i världen framgår kanske främst av det tal hon valde att hålla.
Mona Sahlin har rätt i dagens DN: ”Hon var inte bara käcka lilla Anna med den rosa kavajen”. Sahlin har all rätt att sakna sin vän och kollega och hålla minnet av henne högt. Vi andra bör dock nyktert konstatera med den vetskap vi har idag att Anna Lindh som makthavare var en cynisk manipulatör med lögner och tortyr på sitt samvete. Att hon orättfärdigt och brutalt mördades kan inte ändra på detta.
(Bilden tagen från netillemu.com)
Erik
september 11, 2008 @ 10:51 f m
Du missade väl inte minnesprogrammet om Lindh på tv igår där Persson menade att det ”i efterhand” var klart att det ”varit rätt beslut att ta” att ställa in folkomröstningen om EMU med hänvisning till Lindhs död.
Mattias Svensson
september 11, 2008 @ 11:26 f m
Jag missade det. Givet att allt pekar på att a) folk i om något högre mån gick och röstade och b) att de röstade efter sin övertygelse, utan att påverkas av mordet så är resonemanget naturligtvis än mer talande för socialdemokratins demokratisyn.
JohanH
september 11, 2008 @ 12:17 e m
Nu spricker du väl snart i din iver att ta i… Självklart vet vi inte exakt vilken utrikespolitk man hade fört. Det vet alla och behöver knappast hamras in med bisarra resonemang om ”exploaterande av lidande” och dyl.
Vad vi vet är att nationalstats-EU kapitalt misslyckades med att bistå i balkan på ett kraftfullt sätt. Och att det var det federala USA (med gemensam utrikespolitik för sina alla stater) som till slut ryckte ut och satte stopp för slaktandet.
Det finns tillfällen då federala unioner är bättre än en velande tvehågsna nationalstatsgrupperingar.
… vad nu detta har med Euron att göra… jag har ingen aning…
I övrigt får man väl hålla med om Lindh-kulten. Även om jag personligen minns att 99,9% av Ja-sidan var ytterst sansad och rimlig de där dagarna efter mordet och innan valet.
Mattias Svensson
september 11, 2008 @ 12:55 e m
Du minns rätt. De flesta var sansade och rimliga. Sedan tycker jag inte att jag tar i så att jag spricker när jag hävdar att Balkankrisen i sin helhet kunnat undvikas om EU haft dagens gemensamma utrikespolitik redan då.
Ludvig
september 11, 2008 @ 12:30 e m
Modigt att säga sanningen Mattias, den är brysk och hård men absolut inte orättvis.
Anna var en stor politiker men också just detsamma: en politiker.
Samma som Palmekulten.
Men så är det väl och kommer alltid vara; att plötsligt avlidna höjs över varje tidigare misstag och inte längre får kritiseras.
Mord är alltid mord, och fel är alltid fel.
…eller nåt 🙂
Henrik Sundholm
september 11, 2008 @ 1:34 e m
Bra inlägg!
Todorin
september 11, 2008 @ 3:01 e m
Helt rätt i sak Mattias.
Öppet mål dock för mindre intellektuellt hederliga angrepp från vänster. typ ”nyliberal bloggare med kopplingar till timbro går till ´attack´ mot socialdemokratisk nationalhjältinna på hennes dödsdag” etc. Det vet alla som dristat sig att kritisera t.ex. Palme.
Men helt rätt. Rätt och modigt.
David Munck
september 12, 2008 @ 7:26 e m
Är det du eller en namne som skriver på Newsmill?
http://www.newsmill.se/artikel/2008/09/12/sjalvklart
Det var mindre intressant och mindre provocerande än dina alster brukar vara. Så det är nog inte du. Och han stavar ju inte med dollartecken…
Mattias Svensson
september 12, 2008 @ 8:41 e m
”även vi i Sverige vill ha kristna ledare med kristna värderingar”. Ja, vi ska ledas av någon som tror på tomtar och troll och självspäkning. Kanske rentav hör röster i sitt huvud! Hur kan du kalla det mindre provocerande än mina enkla pläderingar för frihet? Och hur kan du ens misstänka att det skulle ha varit jag?
David Munck
september 13, 2008 @ 9:49 e m
🙂
Sorry, det var den andre Mattias Svenssons antikommunism som förvirrade mig, jag hade glömt din aversion mot religion. Nu minns jag en krönika i Metro där du buntade ihop kristendomen och marxismen som auktoritära och livsförnekande irrläror.
Men du ska väl vara glad att en socialist (om än en anti-totalitär sådan) som jag blir provocerad av dina skriverier! Jag menade snarare att den andre Mattias Svenssons text i en jämförelse var intetsägande och inte lockade till debatt. Han har hittills inte skrivit några fler texter på Newsmill, och blir nog ingen av dess stjärnskribenter. Men om du börjar skriva där utan att stava ditt efternamn med dollartecken får Newsmill hitta ett sätt att separera er. Du kan ju då skriva en egen presentation i ”Jag är”-fältet. Du borde stå på Newsmills sida i den pågående Bonnier-mot-Bonnier-striden, för du ogillar väl fackliga skråväsenden, inkl. journalistförbundet.
Mattias Svensson
september 14, 2008 @ 8:52 f m
Bonnier mot Bonnier? Har långtifrån koll på varenda konflikt här i världen. Är Newsmill alltså igång nu? Och ska den där artikeln föreställa nydanade opinionsbildning (i klass med den där ”riktiga män” artikeln)? Man blir ju verkligen sugen att läsa mera… eller inte.
Sedan är det väl bra om man kan provocera till eftertanke och presentera något som andra måste förhålla sig till snarare än kan avfärda rakt av. Det tar jag som komplimanger.
Anonym
september 13, 2008 @ 10:11 e m
Visst, helt rätt. Men talet i Visby var väldigt bra….