Ännu en liberal attack på planekologerna

Ytterligare en bredsida mot planekologernas världsbild och lösningar står Johan Norberg för i dagens Expressen. Själv är jag inte särskilt förtjust i koldioxidskatt, även om jag kan se det som en minsta dåliga lösning om nu politiker ska sysselsättas med någonting.

För talar klimatproblematikens unika behov av kraftiga åtgärder på kort tid (om detta stämmer), mot talar att Björn Lomborg visat att allt utöver rätt låga skatter en dålig affär. Tanken på en låg klimatoptimal skatt faller på att redskapet lämnas i händerna på politiker som är mer intresserade av att maximera statskassan än av effekterna på miljön eller på den tillväxt som är vårt viktigaste redskap att förbättra människans miljö. Och inte lär väl pengar till staten komma de förfördelade till del, eller? Hur skulle en skatt fö motiveras i Sverige där vi förmodligen tjänar på uppvärmningen?

Som Johan själv påpekar i huvuddelen av artikeln så löser fri konkurrens och ekonomisk tillväxt det mesta av miljöproblemen utan att någon planerare behöver bry sitt huvud. Förmodligen gäller detta även koldioxidutsläppen. Människor tenderar att ha ett intresse av att deras omgivning blir allt tryggare, vackrare och mer varierad, särskilt när de har mat i magen och tak över huvudet.