Där inga hus fick växa till himlen

”Under knappt fem minuter den 2 april 1991 var Team Boro ett elitserielag. Laget från det lilla samhället Landsbro utanför Vetlanda hade lockat profiler som målvakten Rolf Ridderwall och Anders ”Masken” Carlsson. I den direkt avgörande matchen i ishockeyns kvalserie till Elitserien tog de ledningen med 1–0 borta mot Västra Frölunda, som dock vände och till slut vann med 6–2.

Team Boro var vid denna tid inte bara ett hockeylag med siktet inställt mot den yppersta eliten. Bakom satsningen stod Landsbros anrika småhustillverkare Borohus som ensam sponsor. Under ledning av VD:n och ägaren Curt Wrigfors hade Borohus gått från ett HSB-ägt krisföretag till marknadsledande inom småhus på en kraftigt expanderande byggmarknad.

Precis som Landsbro hamnade i centrum av 1980-talets uppgång, hamnade det också i centrum för 1990-talets kris. En kris som med minskande ekonomi tre år i rad var den längsta i fredstid, där sysselsättningen föll kraftigare än under 1930-talskrisen och konkurserna mångfaldigades. På bara något år försvann Landsbros huvudsakliga arbetsgivare, och tillgångarna spreds bokstavligen för vinden.”

Nu kan man på kulturmagasinet Voltaires hemsida läsa mitt reportage från i våras om Landsbro, som stod i centrum för den största konkursen under 1990-talskrisen. Här försöker jag teckna en bakgrund till 90-talskrisens orsaker och förlopp, och ta reda på vad som sedan hände med Landsbro.

En mastig bit helgläsning på 7 websidor.