Debatt: Gränskontrollen gör det svårare för pendlare – och lättare för kriminella
Publicerad i Metro 12/11.
I går kväll passerade jag en stadsgräns utan att någon kontrollerade mig. Man får vara tacksam för det lilla i dessa dagar.
► LÄS MER: Sverige inför tillfälliga gränskontroller
Lite märkligt är det ändå givet parametrarna i den uppjagade samhällsdebatt vi fått. Många hävdar att ett land är hotat till sin existens som inte kontrollerar alla människor som passerar en gräns. De odlar en närmast metafysisk känsla av kränkthet av tanken på att någon skulle befinna sig i deras land utan att papper och tillstånd kontrollerats, trots att det inte i sig skadar eller hotar någon. En känsla vars irrationalitet demonstreras av att ingen i dag skulle komma på tanken att hävda att en stad är hotad till sin existens för att människor fritt kan passera stadsgränsen. Det är sådana känslor Stefan Löfven väljer att bekräfta och underblåsa när han motiverar tillfälliga gränskontroller med ett mantra om ordning och reda.
Människor har pendlat i Öresundsregionen i decennier utan att kontrolleras av myndigheter vid gränspassagen. Ändå har Sverige fortsatt vara Sverige och Danmark fortsatt vara Danmark. Gränsen har inte präglats av oordning genom den enkla passagen, utan av smidighet. Med regeringens tillfälliga gränskontroller lär det dock bli oordning av ett konkret och fysiskt slag. Poliser ska kontrollera id-handlingar på dem som reser över bron eller anländer via färja. Trafikstörningar och försenade transporter är att vänta.
Ja, oordningen kan bli mer påtaglig än så. Inrikesminister Anders Ygeman nämner i förbigående att polisens arbete med att kontrollera resehandlingar, id-papper och passagerarlistor ”kommer att vara en betydande belastning för polisen”. Det innebär att färre poliser kan utreda inbrott, hot och handgranater, eftersom fler kommer att få ägna sig åt pappersexercis. Regeringen gör det svårare att jobbpendla, men lättare att vara yrkeskriminell.
Men invandringen då!? Vi måste göra något åt flyktingkatastrofen! Ja, det måste vi. För någon vecka sedan påbörjades med en bred migrationsöverenskommelse ett skamligt försenat arbete med att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, underlätta bostadsbyggande och skära i ersättningssystemen för nyanlända. Åtgärder som underlättar för människor att komma in i samhället utan att anstränga statsfinanserna för mycket på kort sikt. Sedan säger det sig självt att Sverige inte kan ta emot alla flyktingar som nu kommer till Europa. Hade fler europeiska länder tagit samma ansvar som Sverige gjort skulle dagens flyktingströmmar vara hanterbara.
Riktigt så enkelt är det förstås inte. De kritiker har alldeles rätt som påpekar att dagens politik å ena sidan lockar med uppehållstillstånd i rika länder, och å andra sidan täpper till alla legala resvägar och hänvisar till flyktingsmugglare. Men hur höga murarna än byggs, hur mycket militär och polis som än avdelas och hur mycket skattemedel som förslösas på att inte hjälpa människor, så kommer många på andra sidan gränsen inte att avskräckas. Det har vi redan sett förskräckande exempel på i världen. Ändå är det steg på den vägen som vissa svenska partier nu tycks välja. I stället för att fortsätta med nödvändiga och ansvarsfulla reformer började Moderaterna i veckan vifta med ogenomtänkta förslag om att skicka iväg så gott som alla asylsökande. Regeringen Löfvens förslag är inte lika dramatiskt och medger fortfarande rätt att söka asyl vid gränsen.
Det är ingen lösning på flyktingkrisen, bara en symbolåtgärd. En symbolåtgärd som underblåser främlingsfientliga föreställningar och ställer till konkreta problem i vår vardag.