Den enda segern
”Svenska folket, som tidigare uppfattades som en grå massa av undersåtar, har nu sagt ifrån. Ordentligt. De valde att tänka själva och fatta ett eget beslut framför att lita till politiker eller lockas av valfläsk. Med hela 56-42 röstades förslaget ned om att bli en del av EU:s valutaunion och ta ytterligare steg mot maktkoncentration i Bryssel. Lydriket Sverige finns inte längre. Bara det är tillräckligt skäl att jubla.”
Så skrev jag under rubriken ”Lydriket Sverige finns inte längre” om segern i EMU-valet för exakt fyra år sedan idag. Jag jobbade 2003 i valkampanjen för Medborgare mot EMU, och det är något av det roligaste jag gjort.
En del har hänt sedan dess. Moderata ungdomsförbundet har glädjande nog lärt sig av tidigare misstag, andra inte. Ser man tillbaka idag så har sakskälen för att stå utanför den monetära unionen stärkts på punkt efter punkt. Räntan i Sverige blev inte högre utan lägre, tillväxten i euroområdet sackar, ECB:s ställning som oberoende centralbank är utelämnat ur förslaget till EU-konstitution, och ifrågasatt i praktiken. Därtill har ECB börjat pumpa ut massiva, billiga krediter till stackars bankirer som gjort dåliga affärer. EU har med konstitutionen tagit ytterligare kliv mot överstat och maktfullkomlighet.
För mig personligen kommer den 14 september alltid att vara en särskild dag. Som liberal i ett socialistiskt land har man sällan anledning att jubla över valutslag eller det dagspolitiska läget. Visst var jag aktiv i MUF-kampanjen och vann valet 1991, men jag fick också uppleva baksmällan med en regering som svek löftet att sänka skatterna men dåraktigt höll fast vid den fasta växelkursen och slog världsrekord i statsutgifter, ja utöver att ge oss pappamånad och folkhälsoinstitut. Så jag håller nog EMU-valet den 14 september 2003 som den enda segern.
Jonas
september 14, 2007 @ 4:29 e m
Underhållande läsning även bland kommentarerna till din artikel på Smedjan! Jag är hellre dålig vinnare än en god förlorare, alla EU-val;=)
Mattias Svensson
september 14, 2007 @ 4:46 e m
Jonas/
Det lär nog inte bli fler EU-val är jag rädd. Vi röstade ju ”fel”.
Pelpet
september 15, 2007 @ 2:19 e m
Jag röstade ja till EMU för 4 år sedan, men ändrade mig för ungefär två år sedan. Som jag uppfattar det så kräver ett stort valutaområde en stor politisk flexibilitet på arbetsmarknaden för att kunna hantera förändringar då möjligheten att devalvera försvinner. Tyvärr överskattade jag nog möjligheten till flexibilitet för 4 år sedan. Dessutom så följer ju det stora länderna inte stabilitetspakten vilket inte direkt stärker förtroendet. Idag är jag rätt nöjd med att min sida förlorade för 4 år sedan.
Jag är också besviken på hur EU-samarbetet har urartat till en byråkratisk koloss med vurm för protektionism. Hade EU-valet varit idag så hade jag nog förordat att vi skulle stå utanför men frihandelsavtal.