DN öppnar för narkotikalegalisering

Dagens ledare i Dagens Nyheter om situationen i Mexico där kriget mot drogerna håller på att få hela landet att kollapsa i gänguppgörelser och korruption landar i att kriget inte kan vinnas genom upptrappning och den enda lösning de för fram är legalisering:

”Frågan är bara om kampen mot narkotikan verkligen kan vinnas med fler hundar och gränspoliser. Tidigare satsningar för att stävja inflödet av narkotika till USA via Karibien och Florida fick främst till följd att narkotikatrafiken styrdes över till Mexiko. Att bekämpa den lukrativa narkotikahandeln i fattiga centralamerikanska länder är ingen lätt uppgift.

En lösning – som bland annat förts fram av Mexikos president – vore att helt enkelt legalisera användandet av droger. Den tanken är dock närmast tabu i USA där det skulle få allvarliga sociala konsekvenser. I stället fortsätter man att exportera problemen till Mexiko.”

Att den fungerande lösningen på mordvågor och korruption är ”tabu” i USA är nu inget argument för att inte i Sverige kunna konstatera att solidariteten med Mexico kräver att väst släpper på livsstilsförbuden mot narkotika. DN är välkomna ut ur garderoben, den liberala tidningen är nu även drogliberal.