En god jul ? inte en vit
Julen har många glädjeämnen. Glögg, snaps, julöl och mumma heter några av dem, åtminstone för oss som växt ifrån julklappar. Men ingen glädje är för liten för att missunnas människan av militanta puritaner. Således driver helnykteristerna i IOGT-NTO en kampanj för att alla ska vara lika helnyktra och torra som de över jul. ”För barnens skull.” Udden är alltså riktad mot alla stackars stressade småbarnsföräldrar. I en lögnaktig kampanj jämförs de med missbrukare om de skulle ta sig minsta lilla öl eller nubbe till skinkan.
Jo, jag skrev lögnaktig. IOGT-NTO har mage att sprida den gamla skrönan om de 200 000 barnen i missbrukarfamiljer. Den siffran härrör från en intervjuundersökning i det lilla skånska samhället Dalby 1957, med uppföljning 1972, och har sedan bara räknats om som om den gällde hela landet idag. Detta avslöjades i TV 8:s Kontrollkommissionen för några år sedan, men julen är ju en tid när sagor och sägner återberättas.
En författare i behov av uppmärksamhet som plankat stora delar ur kampanjsajtens copy skrev häromdagen på Brännpunkt och hävde ur sig ett par riktigt generande resonemang. Att ”dricka sig redlös” jämställs explicit med att ”ta sig ett glas eller två”, och även det senare sägs äventyra barnens trygghet och skapa obehag. Jag har för min del sett mina föräldrar åtminstone en ganska bra bit däremellan utan att ha känt mig det minsta otrygg, snarare har man som barn glatts med de vuxna över festliga tillfällen med allt som hör dessa till.
Och vad ska man säga om meningen: ”Det luktar annorlunda. Det är inte som det brukar. Rutiner bryts och brister.” Hallååå!? Hela tanken med att fira jul är ju att det ska lukta annorlunda och inte vara som det brukar.
IOGT:s kampanjsajt raglar för sin del lika redlöst i resonemangen mellan deras krav – barnens ”rättighet” – att ingen i barnens närhet ska dricka något starkare än 2,25 procent å ena sidan, och beskrivningen att det är ”tråkigt om en stor del av den begränsade tid som barn och föräldrar har tillsammans upptas av festande och att vara bakfull” (mina kursiveringar). Än slank de hit, och än slank de dit, och än slank de ner i diket. Där kan IOGT-NTO gärna bli kvar tills julen raskat ut.
Visst, nykteristerna beter sig löjligt. Vi skrattar åt dem när de gör bort sig och hoppas att de ångrar sig dagen efter. Men det finns en allvarligare sida av en sådan här kampanj. Det är fult att ljuga med statistik, det är fel att skuldbelägga skötsamma föräldrar som kopplar av med mat och dryck till jul och blir lite glöggfryntliga, och det är alltid osmakligt att utnyttja barn i propagandasyften.
IOGT-NTO, ni borde skämmas.
(Uppdatering: I Aftonbladet vevas samma visa ett varv till, ackompanjerat av ett gäng föredettingar (Richard Herrey, hur desperat måste de inte ha letat?).)
Henrik Sundholm
december 20, 2007 @ 11:17 e m
Själv har jag i alla fall en flaska Vodka köpt i Riga. Hur juligt det är vete tusan, men det gör susen 😉
Peter
december 21, 2007 @ 8:38 f m
Får jag fråga varför IOGT-NTO ska skämmas? För att man värnar barnen, eller för att man ger sig på den heligase av alla heliga kor Alkoholen? Jag är uppvuxen i ett missbrukar hem. Mina jular bestod i att efter Kalle Anka var det slagsmål. Är det detta vi ska erbjuda våra barn? Och sedan måste jag få fråga varför alkoholen är så otroligt viktig i samband med avkoppling? Kan inte svensken koppla av utan att tillföra droger? Du försvarar idioti med mera idioti. Du hackar ner på dom som gör något. Du kan väl läsa statistiken efter helgen och se hur många lägenhetsbråk som varit där barn förekommer.
Mattias Svensson
december 21, 2007 @ 9:43 f m
Peter/
Du kan väl läsa ändå? För att IOGT ljuger, utnyttjar barn och försöker ge föräldrar dåligt samvete i onödan. Tycker du det är rimligt att jämställa alkohol som måltidsdryck vid festliga tillfällen med redlös fylla och slagsmål? Du om någon borde väl ha noterat skillnaden.
Henrik Sundholm
december 21, 2007 @ 10:50 f m
Alkoholen är inte så mycket av en helig ko. Däremot är barnen det. ”Men tänk på baaaarnen!” utropar folk och får igenom vad som helst i princip. Jag lovar att man säkert kan förbjuda både snus och tåbira och köksknivar i ”barnens” namn. IOGT-NTO använder bara denna heliga ko för att nå upp till det egentliga målet: att bestämma så mycket som möjligt över andra människors liv.
Erik
december 21, 2007 @ 11:01 f m
Vill bara påpeka att det går utmärkt att vara nykterist, ja absolutist, och gärna verka för ett spritfritt samhälle UTAN att digga IOGT-NTO alla gånger.
Jag är övertygad om att världen vore en bättre plats utan spriten. Däremot tycker jag INTE att staten skall lägga sig i för mycket där, och har svårt för när nykterhetsorganisationer istället för att kämpa på det privata planet, övertyga människor, vill använda staten för sina, i sak hedersamma, mål.
En julmustskål för en trevlig blogg!
Erik – Nyliberal och absolutist (och dessutom frikyrklig). 😉
Peder
december 21, 2007 @ 11:24 f m
Peter: Tänkt på barnen i Afrika, inte får de någon mat och här frossar vi nu över julen, nä bäst att sitta med en bit bröd och lite vatten och tänka på alla som inte har det lika bra, jag menar inte skall vi som har och klarar av göra saker som vi tycker om när det finns andra som inte har eller klarar av, bäst är att alla har det lika j*vligt.
Mattias Svensson
december 21, 2007 @ 11:55 f m
Erik/
Ja, skål på dig. Det var en mustig blandning 😉
Jonas V
december 21, 2007 @ 12:25 e m
Jag hoppas du meanr 2,25procent och inte promille. Eller menar du att man inte skall ha mer än 2,25 promille i blodet?;=)
Skämt åsido, nykterhetsrörelsen gjorde för drygt 100 år sedan viktiga insatser på det sätt Erik beskriver. När de upphörde att göra vettiga saker vet jag inte men de har för min del bara töntstämpel på sig idag.
Peter
december 22, 2007 @ 7:30 f m
Det är så förbaskat kul att skriva negativt om alkohol i Sverige. Reaktionerna utbler absolut inte. Man hittar på alla möjliga konstiga skäl till försvar får drickandet. Men jag skrev inte att alkohol som måltidsdryck är förkastligt. Men hos hur många stannar det där? Visst fortsätter man ofta med en avec till kaffet som sedan fäöljs upp av ett par groggar framför TVn, senare kommer ostbrickan och rödtjutet fram för att slutligen lagom vid sängdags en liten nubbe till nattmackan. Att fira jul under alkoholens påverkan verkar vara ett absolut måste för genomsnitts svensken. Men varför inte vara sig själv och undvika att förändra personligehten och omdömen en helgafton om året, polisen har ganska mycket i alla fall. Ta groggen på juldagen istället.
Mattias Svensson
december 22, 2007 @ 9:07 f m
Peter/
Roa dig du bara, även om det du beskriver nu låter som ett rätt schysst upplägg tilltalandes min personlighet.
Berra
december 22, 2007 @ 2:47 e m
Jag kan bara hålla med om att jag tyckte att föräldrarna förtjänade att dricka lite till fest.
/B
Jonas Barkå
december 24, 2007 @ 2:45 e m
Peter, dels är jag övertygad om att de flesta svenska familjer dricker högst måttligt på julafton. Dels så kan de flesta dricka rätt mycket alkhol utan att bråka och slåss.
Om det är barnen det ska tänkas på borde du och IOGT-NTO ge er på de som verkligen ger dem en skadlig upplevelse och inte alla andra.
Om inte så måste allt förbjudas då det inte finns något som inte i alla fall några individer missbrukar. Men jag antar att du inte är en generell motståndare mot mat och sex?
Mikael Forsberg
december 16, 2008 @ 9:49 e m
Om nu IOGT-NTO bekymmrar sig just om barnen i barnfamiljerna så borde dom väl förespråka fritt drickande för barnlösa…
Det handlar förstås om att dom inte har något annat sätt att försörja sig på eller någon egen identitet utan att vara förbudsivrare. Problemet för andra blir att dom envisas med att inkräkta i ens liv. Om dom höll sin sekt för sig själva så gjorde dom ingen skada, men när dom vill in i vardagsrummet hos folk och bestämma vad som skall vara i glasen så går dom för långt.
Michelangelo
december 24, 2008 @ 8:11 e m
Det finns så många roliga omskrivningar. När Sve-Erik Magnusson varit ute och kört rattfull, med ett par promille i sig, vid tiorycket på förmiddagen, hette det att han hade ”FESTAT” för mycket. Inte supit för mycket. Vanligt förekommande fenomen, förresten. Rubricera tungt eller halvtungt supande som ”festat”. Är man måhända rädd för ordet supa?? Taskig klang, eller????
Michelangelo