Farväl, mina vänner
”Skyll inte på Annie Johansson och Fredrick Federley” heter det på sina håll. Ändå är precis vad jag gör. Jag röstade inte för den sittande regeringen, jag vet att Fredrik Reinfeldt är en ogenerad maktsökare utan några skrupler eller principer. FRA-lagen är precis vad man kan vänta sig av en sådan person (fast riktigt så illa trodde jag ändå inte att det var). Jag vet också att riksdagen i allt väsentligt är en fårskock.
Men jag röstade på en person, Fredrick Federley, inte för att vi alltid tycker likadant, utan för att har var en modig person som jag visste skulle ha modet att säga ifrån om det skulle gå riktigt snett. Och jag gratulerade ytterligare en person, Annie Johansson, för att jag hade anledning att förvänta mig samma sak. Det är de som har svikit mitt förtroende, min beundran, min vänskap. Jo, jag är fullt medveten om att riksdagen är en annan typ av bana än att vara åsiktsmaskin. Jag blev därför bara lite irriterad när Annie skrattade bort det myckna förmynderiet på folkhälsoområdet senast vi pratade med att ”någonstans måste ju kristdemokraterna få ställa till det, och där gör de inte så stor skada”. I riksdagen måste man välja sina strider.
Just detta fyllde mig med tillförsikt inför FRA-beslutet. Ingen annan fråga har ju engagerat Annie Johansson och Fredrick Federley mer än striden mot storebrorssamhället och för integritet. Det var deras strid, långt mer än mitt eget sena (och mycket obehagliga) uppvaknande för någon vecka sedan. Därför fanns det inte på kartan att de skulle svika, sälja ut sin integritet och allt de lovat väljarna mot lite kosmetiska förändringar och 15 minuters positiv mediebevakning innan sanningen om vad en ”återremittering” är uppdagades. Dessutom trodde jag fåfängt nog att min och alla andras uppvaknande och upphävda röster faktiskt skulle betyda någonting, att min höga skattning av Fredrick och Annie på något sätt skulle vara besvarad.
De visade att jag hade fel. Detta svek kan jag inte annat än ta personligt. Det var min röst, mitt förtroende och min höga aktning de valde att ignorera, ja till och med stampa på med en liten medial piruett de hoppades att jag och andra skulle gå på. Annie drog till och med in Dagny Taggart, fast hon visste att hon var Gail Wynand. Den slutliga förolämpningen kom på Fredricks blogg där jag får läsa att ”De allra flesta som har röstat på oss ger idag ett erkännande till insatserna vi har gjort.” För min del kan jag bara säga, Fredrick, att ni sålt er alldeles för billigt, i stort sett gratis, i den fråga där ni investerat er huvudsakliga trovärdighet. Jag ser i kommentarstråden att de flesta tycker som jag.
Tiden läker många sår och jag är väl medveten om att hårda ord som yttrats verkat dramatiska i efterhand. Jag känner inte annorlunda för de karaktärsstarka och modiga liberaler jag en gång lärde känna och uppskatta, och jag träffar dem gärna igen. Till dess betraktar jag mig vara två nära vänner fattigare. Jag har raderat länkarna till vänster, sagt upp facebookkontakten och mailat ett sista mail med ungefär denna innebörd. Barnsligt kanske, men man leker inte med mina känslor och sympatier hur som helst.
Så Annie & Fredrick. Hoppas ni finner er väl tillrätta bland era nya vänner i maktens korridorer, hälsa Mr Thompson och Dr Robert Stadler. Hoppas du trivs i din nya roll som posterflicka för massövervakningslagen, Annie, och du, Fredrick, bli inte allt för förvånad när du åker ur riksdagen med dunder och brak 2010, makten gillar inte heller velputtar, särskilt inte velputtar som drällt bort sin unika väljarbas. Innan dess kan du kanske springa förbi Gunnar Axén, en kille med liberala ideal som skulle in och förändra, han skulle bara klättra lite till på karriärstegen först. Han sitter fortfarande någonstans där i korridorerna och väntar på att tillfället ska dyka upp. Passa på att döpa om ”Liberala gruppen” till något mer adekvat. Vad sägs om ”Lydiga gruppen” så slipper ni byta initialer? Fast det rör inte mig, jag har gått ur.
(P.S. Jag ser att det finns en elakhetsgrupp mot Federley på Facebook, men den betackar jag mig för. Har ingen lust att vara elak, jag är bara ledsen och besviken. Dessutom tycker jag inte att Johannes Forssberg som startat gruppen är särskilt mycket till liberal han heller.)
Daniel
juni 18, 2008 @ 4:58 e m
Lag är ledsen just nu. Ledsen och besviken.
Ledsen då det i dagsläget inte finns ett politiskt alternativ att lägga sin röst på i Sverige längre. Det är tomt att känna så.
Besviken då personvalsröster i Sverige visar sig totalt meningslösa, i en fråga där dess betydelse är enorm. Kryssa personer kan man göra bäst man kan, för de färgstarka individerna får tycka och tänka precis som de vill, så länge tyckandet och tänkandet är exakt i samma linje med partiet i övrigt.
Todorin
juni 18, 2008 @ 5:17 e m
Bra Mattias! Hårda ord men bra!
Skulle nästan behövas ett riktigt liberalt parti i riksdagen känns det som.
Stefan
juni 18, 2008 @ 5:36 e m
Todorin: Nästan?
Louise
juni 18, 2008 @ 5:37 e m
Mmmm. Det var lågmält och sorgligt skrivet om denna besvikelse. Det är ju faktiskt en sorg, som att erbjudas en smula hopp och nesligt berövas det.
(Facebookprylen var något emotivt överilat, det är sant och jag håller egentligen med. Barnsligt också, men så är det. Forssberg känns ju inte liberalt stabil efter den omotiverade smockan.)
gisela
juni 18, 2008 @ 6:05 e m
ja fy… det känns inte så bra just nu. bra skrivet! hoppas du har läst oscar schwartz utmärkta krönika i SvD: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1380737.svd
är det till de privata operatörerna vi måste ställa hoppet nu? kommer bahnhof göra som de sagt, och kommer någon följa dem?
Henrik
juni 18, 2008 @ 7:39 e m
30 silverpenningar är väl standardarvodet för det som Annie Johansson och Fredrick Federley nu gjort. Vänskapen med Mattias $vensson borde vara värd mer än så.
Skatt är Stöld
juni 18, 2008 @ 7:52 e m
Man har all rätt att vara sur på de som kompromissar på bort sina principer. Glad att jag inte röstade på Federley, eller alliansen.
”There are two sides to every issue: one side is right and the other is wrong, but the middle is always evil. The man who is wrong still retains some respect for truth, if only by accepting the responsibility of choice. But the man in the middle is the knave who blanks out the truth in order to pretend that no choice or values exist, who is willing to sit out the course of any battle, willing to cash in on the blood of the innocent or to crawl on his belly to the guilty, who dispenses justice by condemning both the robber and the robbed to jail, who solves conflicts by ordering the thinker and the fool to meet each other halfway. In any compromise between food and poison, it is only death that can win. In any compromise between good and evil, it is only evil that can profit. In that transfusion of blood which drains the good to feed the evil, the compromiser is the transmitting rubber tube . . .
When men reduce their virtues to the approximate, then evil acquires the force of an absolute, when loyalty to an unyielding purpose is dropped by the virtuous, it?s picked up by scoundrels?and you get the indecent spectacle of a cringing, bargaining, traitorous good and a self-righteously uncompromising evil.”
-Ayn Rand
Maria Byström
juni 18, 2008 @ 8:02 e m
Mycket bra skrivet. Känner exakt samma sak. Är så besviken 🙁
Skatt är Stöld
juni 18, 2008 @ 8:35 e m
Daniel, jag la min röst på Liberala Partiet 2006 och kommer göra det även 2010.
Det spelar ingen roll om de får 1, 100 eller 10 000 eller 1 000 000 röster. Jag har bara 1 röst och jag kan bara lägga den på det rätta. Om sen andra vill rösta på förtryck så är det deras ansvar.
Jag har gjort vad jag har kunnat och jag slipper ha skuld för den här statliga massavlyssingen.
Tomas
juni 18, 2008 @ 8:48 e m
Tack Mattias. Dina välskrivna artiklar värmer en sådan här dag. Du sätter orden på det jag känner.
Med vänlig hälsning,
Tomas
Hansa
juni 18, 2008 @ 9:56 e m
Vilken patetisk smörja.
Martin M
juni 18, 2008 @ 10:17 e m
Ja, man kan inte vara annat än besviken.
Jag har faktiskt full förståelse för att trycket måste ha varit oerhört hårt och om Fredrick och Annie ärligt hade deklarerat att de går mot sin egen uppfattning på grund av den outhärdliga pressen från partigruppen men att de ändå tar ansvar för sitt beslut, då kunde man ju ändå ha någon förståelse.
Men att stå och ge sig själv beröm, därpå svika största delen av sina väljares förtroende och sedan ha mage att påstå att de flesta ser det som en seger, det är bara för mycket. Om han redan från början ansåg att massövervakning var en god idé som han säger, då var det här antingen vilseledande reklam eller fruktansvärt dålig ”management of expectations”.
Staffan
juni 19, 2008 @ 12:06 f m
Jag tycker faktiskt lite synd om er nyliberaler idag. Liksom jag tycker synd om hela det svenska folket. Men lite extra synd om er. Och trots att jag kanske borde, eftersom ni svassat runt med så hög svansföring så ofta och känt er lite förmer än vänstern, så känner jag inte direkt nån skadeglädje. OK, kanske lite. Men dagens omröstning i riksdagen bekräftar egentligen bara det jag redan visste, bara vänsterpartiet och miljöpartiet håller integritetens fana högt i Sveriges riksdag. Det kan inte ha varit nån nyhet för Mattias Svensson heller. Och vad bekräftar Federley så har jag aldrig haft några illusioner om den mannen.
Mattias Svensson
juni 19, 2008 @ 12:36 f m
Vill du känna skadeglädje så varsågod. Jag bjuder. Fredrick Federley har i många år haft min högsta aktning och beundran. Han har varit en mycket god vän. Klart jag är skadad.
Attila
juni 19, 2008 @ 12:21 f m
En borgerlig riksdagsledamot röstade nej, Camilla Lindberg. Det var inte så svårt, hon flyttade sitt avtryckarfinger några centimeter till nej-knappen.
Jonas V
juni 19, 2008 @ 12:32 f m
Jag är också besviken på moderaterna Henrik Sydow, Sofia Arkelsten, Gunnar Axén, folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Fredrik Malm. Framför allt Gunnar Axén som alltid velat vara nyliberal har jag tappat allt förtroende för.
Det finns två personer som vuxit i mina ögon. Den ena är Karl Sigfrid (m) som blev utmobbad ur riksdagen och Camilla Lindberg(fp) som som enda borgerliga representant vågade rösta nej.
Dessutom är jag besviken på gammelmedia som inte vaknade förrän två minuter i tolv. Då var det för sent. Hade de varit vakna redan när Henrik Alexandersson a k a HAX och Oscar Swartz började sina kampanjer hade detta kanske kunnat stoppas. Detta är en mörk dag i svensk historia.
För att se hur ledamöterna röstade kan man titta på http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3158&guid=%7B0E3EEB46-2D55-4810-A44C-58DD7F4E9606%7D&sort=3
Butcher Bird
juni 19, 2008 @ 1:34 f m
Håller helt med dig. Att följa en riksdagsdebatt i live-sändning, kastas mellan hopp och förtvivlan hela tiden och allt slutar i det allra värsta sveken jag beskådat. Jag hoppas Fredrick och Annie förlorar många privata vänner så de kan gråta i några år framåt, det förtjänar de.
Mattias Svensson
juni 19, 2008 @ 9:59 f m
Jag vill dem absolut inget illa, och blir inte glad över invektiv och svordomar. Hoppas att de har vänner kvar som kan utgöra lite markkontakt utanför riksdagssekten. Själv orkar jag inte, inte nu.
Pa
juni 19, 2008 @ 6:15 f m
Frank dialog
Att använda teckenspråk. I mörka rum.
Vi känns
Daniel
juni 19, 2008 @ 7:25 f m
Det som gör mig än mer besviken är Fredrick Federleys uttalande att ”De är fel ute, de vill ju inte ha någon spaning överhuvudtaget”.
Men en sådan slutsats kan man inte dra Fredrick, vi vill inte ha automatiskt massavlyssning av hela befolkningen.
Nu vill jag höra Fredrick kommentera alla sina inlägg i debatten där han säger sig vara mot olika slag av integritetskränkande avlyssning. Jag vill att han bemöter varje enskilt inlägg för sig och förklarar vad han egentligen menade när han sa det. Så långt bak i tiden ligger det inte. Vad har fått dig att svänga?
Är hotet mot rikets säkerhet så stort att det kräver avlyssning av alla?
Kampen fortsätter
juni 19, 2008 @ 9:21 f m
Visa din sorg över det paradigmskifte som sker och
Flagga på halvstång under Midsommar!
(fasadflagga funkar)
Sprid flacklan!
JohanH
juni 19, 2008 @ 10:23 f m
Det här är helt bisarrt. Allt detta hat och all denna kollektiva aggressivitet? Från liberaler?!
Jag hopåpas alla går tillbaks till dessa poster om ett år eller så och läser igenom igen. Med nyktra ögon. Då kommer ni se hur sjukt det är.
Man sviker inte vänner så här lättvindigt. Vare sig man är liberal eller ej. Men speciellt inte om man är liberal. Och man kallar dem inte ”förrädare”. Inte för att de gjort en annan bedömning i en bedömningsfråga.
Därför att som liberal går människor före den politiska kampen. Jag trodde aldrig någonsin jag skulle behöva säga detta till andra som kallar sig liberaler, vilket gör det så bisarrt.
Svensk liberalism har tydligen blivit en slags kollektivistisk kamporganisation där folk slängs ut och görs till ovänner för att de inte gör exakt som de renläriga säger.
Jag är mållös.
Mattias Svensson
juni 19, 2008 @ 12:07 e m
Jag är vare sig kollektiv eller aggressiv. Jag är besviken, ledsen över att över att några personer svikit sig själva och, jo, lite förbannad över att avfärdas som extremist och idiot för att jag är kritisk till deras agerande. Så ta inte ut din bitterhet på mig, Johan.
Roberth Ström
juni 19, 2008 @ 11:55 f m
Bra skrivet. Ansvaret dock vilar på Reinfeldt som helt saknar fingertoppskänsla. Han börar mer ocj mer likna Göran Person med sitt bufliga ”jag vet bäst”. Tråkigt att du förlorar vänner men du har rätt man kan inte sälja sig för ingenting!
Henrik Sundholm
juni 19, 2008 @ 12:19 e m
Instämmer fullständigt.
Linus Myrbäck
juni 19, 2008 @ 12:21 e m
Ja, halv stång under midsommar är kanske en lämpligt vis att visa sin sorg.
Jag tycker dock att vi skall hylla dem (http://www.stoppafralagen.nu/) som ändå stod på sig och stod upp, med blommor skickade till Riksdagen. De förtjänar och behöver vårt stöd och uppskattning.
http://www.interflora.se/order_sve.asp
Båda sitter på nedanstående adress.
Riksdagen
Mynttorget 2
111 28 STOCKHOLM
Kom igen nu, en liten blomma räcker!
Linus
jojjo
juni 19, 2008 @ 1:17 e m
Staffan/
MP kan jag förstå att du försvarar. Trots att det är en samling grönsocialistiska psevdovetenskapliga tomtar så har de en stark frihetlig tradition och är i allmänhet ärliga och raka. Men Vänstepartiet??!!! En antidemokratisk sekt som vill förtatliga hela ekonomin, finasiera folkmord och förvandla Sverige till ett odemoktatiskt, analfabetiskt u-land!
Klas
juni 19, 2008 @ 1:52 e m
@Johan:
Jag delar din bedrövelse över alla liberaler som inte kan se människan bakom politikern. Personliga påhopp är inte ok även om man är frustrerad och upprörd. Jag låter det vara osagt om Federley har svikt sina egna ideal – den frågan lämnar jag åt honom själv att dryfta – men han har i varje fall allvarligt svikt mina förväntningar.
Staffan
juni 19, 2008 @ 2:28 e m
”En antidemokratisk sekt som vill förtatliga hela ekonomin, finasiera folkmord och förvandla Sverige till ett odemoktatiskt, analfabetiskt u-land!”
Det är precis såna här verbala spyor som gör att man som vänster känner ett visst mått av skadeglädje idag. Lev kvar du i din genompropagandiserade värld där du projicerar allt ont på dina politiska motståndare och allt gott på låtsasliberalerna i borgerligheten. Man kunde ju tycka att den världsbilden borde fått sig en spricka igår. Men en del skygglappar är väl för tjocka för att någonsin spricka.
Om du någon dag känner att det är dags att kliva utanför dina egna fördomars betongbunker så kan jag rekommendera att du tittar genom riksdagsprotokoll i omröstningar som gäller personlig integritet. Eller fråga Mattias Svensson vilka partier som alltid röstat mot såna här skitlagar som den ”liberalerna” klubbade igår. Han verkar ändå vara en politiskt hederlig snubbe, så svaret kanske förvånar dig.
Mattias Svensson
juni 19, 2008 @ 2:44 e m
Staffan. Det stämmer att vänsterpartiet ofta röstat emot paternalistiska och integritetskränkande lagar. Dansbaneeländet, cinematografeländet mm enade spridda röster till vänster och bland liberaler. Dock med klara undantag. Alkoholförbud stod på programmet redan från början, och på 1950-talet var VPK det enda partiet som ville ha åtgärder mot seriemagasin. I FRA-frågan spelar det säkert in att vänsterpartiet är skeptiskt till militärt försvar, medan min invändning till stor det handlar om att försvaret bara är en del av FRA:s befogenheter. Man ska inte heller glömma bort att den planerade och ransonerade ekonomin i sig ger möjlighet att detaljstyra, kontrollera och censurera.
Liberal 2010
juni 19, 2008 @ 5:05 e m
Det är klart att alla vi som har stått individen och den individuella integriteten nära känner oss sårade idag. Ett steg i fel ritning. Ett stort jäkla bamsesteg i fel riktning.
Jag känner mig vilsen och på något sätt lurad – vem skall jag nu rösta på? Var skall jag lägga min röst. För att samla alla likasinnade startade jag bloggen Liberal 2010 http://liberal2010.blogspot.com/ spana in och kom gärna med egna inlägg.