För 40 år sedan var lidande och tristess påbjudet i lag
Så sent som långfredagen 1969 var tristess och lidande påbjudet i svensk lag. Bland annat var det denna dag förbjudet att anordna någon form av nöjestillställningar.
Men i en liten gallisk by, eller i alla fall en blekingsk stad, anordnades denna kväll dans på nöjesstället Piraten i Karlskrona. En i sanning befriande upplevelse för dem som var där. De kunde för första gången skaka av sig långfredagens påbjudna tristess på dansgolvet i takt med musiken, och skölja ner dess bittra budskap med förfriskande kall mellanöl.
För detta tilltag dömdes arrangören, min pappa Björn, till böter (en mild dom eftersom lagen skulle avskaffas) som han glatt betalade. Det var det värt för upplevelsen att få sprida så mycket påskglädje till samhällets ungdomsskikt.
Själv minns jag denna berättelse från senare påskhögtider i min barndom. Att pappa med glatt humör brutit mot en idiotisk lag bidrog naturligtvis till att göra honom till den häftigaste pappan i världen i en ung gosses ögon. Ja, det tycker jag fortfarande att han är, särskilt en dag som denna.
Så passa gärna på att ägna er åt något roligt just idag, för att det numera är tillåtet.
Skänk också en tanke till alla världens religiösa. Jag kan ibland tycka att de får utstå orättvis kritik och felaktiga restriktioner (exempelvis hetsen mot religiösa friskolor). Men just på långfredagen påminns jag om att de även i Sverige in i modern tid, så länge de hade något som helst politiskt inflytande, använde detta för att plåga vanligt folk med restriktioner och hot. Idag när kristendomen påbjuder piskorgier och självvald masochism önskar jag världens kristna utan pardon allt lidande och allt elände ni väljer att dra över er själva, och gläds över att ni inte längre har möjlighet att tvinga det på oss andra.
(Ja, detta är väsentligen förra årets Mattiasevangelium.)
Fabian
april 10, 2009 @ 12:51 e m
Intressant artikel. Men, det är ingen liten fördom du kostar på dig i artikelns avslutande stycke när du ställer ”alla världens religiösa” mot ”vanligt folk”…
Du kan inte seriöst hävda att du tror att alla kristna, eller religiösa för den delen, är ute efter att plåga sina medmänniskor med restriktioner och hot. Det är ungefär samma nivå som att påstå att alla AIK:are är fanatiska huliganer.
Att vara religiös är för många människor en privat angelägenhet, som inte har något med regleringar, lagstiftning eller tvång att göra. En relativt stor andel av befolkningen lämnade ju till och med Sverige för drygt 100 år sedan just pga att lagstiftningen hämmade, snarare än främjade, deras religion.
Mattias Svensson
april 10, 2009 @ 3:10 e m
De får ju också nöja sig med det elände de väljer att dra över sig själva, hemskare än så är jag inte ens denna dag.
Jonas V
april 10, 2009 @ 1:49 e m
Frågan är dock vad man skall anse om att Svenska Fotbollförbundet har placerat matchen BP-Häcken på långfredagen. Att tvingas se den torde vara att likställas med påbjuden tristess.
Henrik Sundholm
april 10, 2009 @ 2:01 e m
?Idag när kristendomen påbjuder piskorgier och självvald masochism önskar jag världens kristna utan pardon allt lidande och allt elände ni väljer att dra över er själva, och gläds över att ni inte längre har möjlighet att tvinga det på oss andra.?
Utsökt!
Ingemar S
april 10, 2009 @ 5:22 e m
Du har själv tidigare varit inne på att Jesus inte var någon ekonom. Må så vara. Men han var sannolikt en av de allra första principiella liberala förespråkarna såtillvida att han argumenterade för att hålla isär politik och religion och opponerade mot helgarbete praktiskt genom att plocka ax på åkern på sabbaten. Jag förstår inte varför, hur och när denna särdeles dystra tolkning av Jesus liv fick sådant stort utrymme i den kristna religionen. Dessbättre är det numera en självvald handling att ha riktigt tråkigt på långfredagen
Mattias Svensson
april 10, 2009 @ 8:15 e m
Ja, Jesus är ju generellt mer av en dagdrivande mysproggare som skiter i alla religiösa påbud. En typisk förvuxen tonåring som blir förbannad på att alla inte gör som han vill, men mest försöker komma undan arbete och ansträngning.
Björn Svensson
april 10, 2009 @ 6:35 e m
Glad Påsk, min välartade son.
Mattias Svensson
april 10, 2009 @ 8:11 e m
Detsamma!
Ingemar S
april 10, 2009 @ 8:32 e m
Måste få korrigera en grej jag skrev. Jesus opponerade MOT förbudet att helgarbeta, något jag vill ha det till att han ville att folk skulle få ha kul på ledigheten istället för att tvingas lyssna till prästernas förmaningar eller helt enkelt göra vad man vill. Jag ser på honom dock först och främst som det första kända mobbningsoffret även om han kanske också hade en flummig livsstil.
David Munck
april 10, 2009 @ 11:24 e m
Som vanligt uppskattar jag $venssons levnadsgladhet och bejakande av den civilisatoriska utvecklingen, även om vi troligen aldrig kan enas i ekonomiska frågor.
Vill ni se mig delvis berömma $vensson på Newsmill, se mitt svar till sign. Emil i kommentarfältet på följande länk:
http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/02/var-ska-vi-bo-norberg
$vensson är den andre nyliberal jag någonsin delvis berömt (den första var Virgina Postrel i en recension i Internationalen med rubriken ”Bli teknokrat!” som blev ganska uppskattad).
Den nyliberal (förutom Norberg) som jag polemiserar mot på ovanstående länk försvarar en laissez-faire-politik gentemot 2000-talets bostadsbrist med argumentet att mänskligheten förut bodde i djungeln. Så tror jag inte att $vensson skulle argumentera.
Mattias Svensson
april 11, 2009 @ 8:29 f m
Man tackar. Postrel är en stor favorit.
KristerGH
april 15, 2009 @ 9:16 f m
”Sabbaten blev till för människan och inte männskan för sabbaten”. Jesus egna ord. Markus 2:27. Är vi till för regelsystemet eller tvärt om? Ett moment 22. Påbuden i dåtida judiska samhälle var många och blev fler. Frågan är alltid aktuell. Ett tydligt nutida exempel är trafikregleringarna, vem har inte kört över en spärrlinje med bilen fastän det finns förbud att inte göra det. Försäkringskassans regler utgör ett annat.
Lisa
april 16, 2009 @ 2:57 e m
Hej! -69 var jag för liten för att gå på ”Pitten” men jag kan säga dig att jag gjorde det sen! Din pappa Björn bröt mot fler lagar, till min stora glädje/sorg Mamma ringde och berättade att jag tänkt gå dit och den j…talade om hur gammal jag var..hmmm-Gunillas unge släpptes in på Mini-Piraten och jag höll på att skämmas ihjäl då hela kön fattade att min mamma ringt och talat med Björn. Pinan är väl en stad att bryta konventioner i!
Mattias Svensson
april 17, 2009 @ 9:09 f m
Jag kan se det framför mig 🙂
Lisa
april 17, 2009 @ 6:49 f m
Då Amiralitetsförsamlingens konfirmationspräst ordnade disko på Militärhemmet, rasade stofilerna i Karlskrona. Man skrev i BLT att det skulle växa horn ur pannan på Östen Nilsson, för hans tilltag. Ett disco för konfirmanderna ansågs av en del helt förkastligt. Innan man tagit nattvarden skulle man inte dansa! Detta i en vanlig svensk småstad, på 70-talet.