Jag mötte Lassie

Bloggens läsare känner henne kanske mest från den 1 april i år, då Maria Ferm gästbloggade så väl att Neos chefredaktör för några ögonblick faktiskt trodde att jag var på väg till Folkhälsoinstitutet, och en person på Timbro gratulerade mig så innerligt att jag inte hade hjärta att ta honom ur illusionen förrän någon dag senare. Själv bloggade jag som Grön ungdoms språkrör och gjorde det så bra att jag bara fick ovationer (formuleringar från detta inlägg letade sig sånär in i en artikel om miljöpartiet i nästa nummer av Neo). Först när jag bjöd in Johan Norberg och Boris Benulic till miljöpartiets stämma blev skämtet uppenbart.

Idag fyller Maria 24 och detta firas med en bloggstafett kring hur 24 olika personer träffade henne, och jag är smickrad att få ingå i denna illustra skara. Det var nämligen första gången vi träffades, i oktober förra året, som idén om att skifta bloggar 1 april uppstod. Vi hade båda uppträtt på en LUF-konferens är jag modererade en debatt mellan anhängare till de båda amerikanska presidentkandidaterna och Maria innan dess hade kritiserat EU:s Lissabonfördrag. Minns att jag tänkte att det var lite ironiskt att den enda jag skulle hålla med den där dagen var en miljöpartist.

Egentligen var det meningen att jag skulle bege mig hem igen efter det, men istället gick jag med Fredrik Westerlund och Caroline Grefbäck för att äta en bit. Det blev en sådan där skön eftermiddag som övergår i kväll och där man dricker den ena ölen efter den andra och bara har rasande trevligt. Efter ett tag hade Fredrik ringt Maria som anslöt och så fick jag träffa henne. I takt med tilltagande berusning kom vi på alltmer grandiosa planer och uppslag (fast jag tror att aprilskämtet var det enda som överlevde), kände oss som genier och när paret Westerlund/Grefbäck gav sig av hemåt stannade Maria, solidarisk som hon är, och tog några öl till medan hon pläderade för bevarat alkoholförmynderi. Vi har en bit kvar innan denna gröna nytänkare är fullfjädrad liberal, men den dagen kommer nog. Ingen särskilt dramatisk berättelse med andra ord, men det finns människor som man tycker om och kan skratta med på en gång och Maria är definitivt en av dem. Grattis på födelsedagen.