Jaså, du gillar värnplikt?

Ni skulle säkert behöva springa några maraton också.
Ni skulle säkert behöva springa några maraton också.

Jaså ville du också berätta för mig vilken fin upplevelse du hade i det militära när du gjorde lumpen? Fint. Och så vill du berätta för mig att jag baske mig skulle må bra av samma sak. Och alla andra också. Vi har minsann inte bara rättigheter utan också skyldigheter. Visst, intresseklubben antecknar. Det är förvisso inte mer intressant eller relevant än vad du tycker om att äta till middag, men för all del, lätta ditt hjärta. Försök i alla fall låta bli att vara oförskämd när du gör det.
Jaså inte det?
I så fall ska jag be att få svara med samma mynt. Jag har nämligen också mer eller mindre genomtänkta uppfattningar om vad andra borde göra. Nu tänker jag tala om för dig och alla andra som du hur förträffligt det vore om fler gjorde som jag och cyklade året runt. Att fler skulle leva längre om ni inte åkte omkring i motordrivna fordon som sprutade avgaser i ansiktet på människor i er omgivning. Att utrymmet skulle öka i stadskärnorna för bostäder, bögdiscon och vegocaféer. Att ni skulle må bra av motionen och den friska luften. Att det går utmärkt att cykla på snö och is med vinterdäck, som jag precis utrustat min cykel med. Att jag tycker att det är rätt klent att inte orka göra en sådan liten sak för sin omgivning och vår lokala och globala miljö. Jag kanske rentav ska hävda att alla som inte gör som jag i detta avseende sviker sina medmänniskor och sitt land. Ja hela planeten om man hårdrar det.
Vet du vad skillnaden är? Jag tänker ändå inte tvinga dig. Gör som du vill och hoppas du är glad och nöjd. Godafton!

Apropå en tröttsamt vanlig respons på denna text.