Min nya bok: Miljöpolitik för moderater

MattiasSvensson-Miljopolitik_for_moderater_web
För några år sedan sammanföll ett antal saker. Jag fick inte längre ihop min klimatskepsis, som den här bloggen annars bär viss vittnesbörd om. När folk glatt omfamnade den ena teorin efter den andra samtidigt – det sker ingen uppvärmning, det är solen som värmer, värme är bra, vi är på väg mot en istid – så föll det till slut på sin egen orimlighet. Jag hittade allt fler exempel på miljöproblem som lösts med hjälp av marknadsliberala förslag eller av högerledare som Margaret Thatcher och Ronald Reagan. Och så kom ett antal böcker från teknikoptimistiska och rätt frihetliga miljöaktivister som Stewart Brand och Mark Lynas.
De tre faktorerna lade grunden för min nyutkomna bok: Miljöpolitik för moderater – och för alla andra som missat att myllrande storstäder, växande ekonomi, ny teknik, global handel, skatteväxling och en riktigt god köttbit är vägen till en grönare framtid. Där försöker jag sammanfatta utgångspunkterna för en ambitiös miljöpolitik som inte är vänster, och hur sådana åtgärder kan motiveras utifrån liberala utgångspunkter, som ju generellt är restriktiva till vad en stat med tvångsmakt får ta sig för.
Den finns hur som helst att köpa i välsorterade boklådor, bland annat hos Hedengrens i Stockholm. Liksom förstås på nätet. Billigast hos Bokus 47 kr, annars hos Adlibris 49 kr, Ginza 49 kr, CDON.com 59 kr, Ord&Bok 59 kr.
En del snälla saker har skrivits om boken:
”ett intressant bidrag till en diskussion som alltför många alldeles för tidigt har vänt ryggen.”
Lars Gustafsson, Expressen
”Det har han förbannat rätt i.”
Susanne Nyström, Örnsköldsviks Allehanda
”Det är som om han översatt Bibeln från latin till svenska”
Johan Anderberg, Fokus