Ny Neo

Sommarnummer av Neo ute i butik nu. Lasse Wierup som skrivit ”Svensk maffia” skriver exklusivt för Neo om polisens kamp mot organiserad brottslighet (Mikael Ståldal har intressanta invändningar här. Jag tycker själv att artikeln illustrerar Sverige: det lagstiftas om manisk kontroll av kontanthantering och insättningar för varenda liten småbutik, det vet jag från tiden som postkassör, men staten är värdelös på att hantera det enorma överflöd av information som strömmar in. Det beror säkert också på att staten är mer intresserad av att klämma kvarterskrögaren på sociala avgifter än på att spåra upp storförbrytare. Skulle gärna se en ändring av det sistnämnda, men vi behöver inte mer kontroller av kontanter och transaktioner.)

Missa inte heller Anders Rönmarks artikel om den svenska idrottsrörelsen, ett maktfullkomligt särintresse. Den finns även som pdf här.

Jag har skrivit en artikel om matkriget mellan EU och USA: en illustration av hur regleringar och standarder kan fungera minst lika protektionistiskt som tullar och kvoter, och hur svenska politiker som Marit Paulsen tillhör de stora syndarna. Har även författat Sagolika Sverige om försöket att med benäget EU-stöd skapa en ”hållbar medborgardialog” i Uddevalla. Det sprack på att medborgarna ville fira midsommar.