Nya larm ? samma dramaturgi

Låt se nu. Vi har ett ämne, sukralos, som ger sötma utan att innehålla kalorier. Det är inte hälsofarligt. Det är inte ens farligt för plankton, vattenloppor eller fiskar. Däremot finns några forskare som tror att det kanske på lång sikt skulle kunna ansamlas i nivåer som kanske kan påverka ekosystemet, men de vet inte. Det räcker tydligen för att vara SvD:s olycksbådande huvudnyhet två dagar i rad. Och för att miljöpartiet ska kräva att ämnet förbjuds i väntan på en långtidsutredning av eventuella effekter på någon liten del av vår miljö. Sötningsmedel är ju gubevars en ”onödig produkt”, vet överförmyndare Staffan Appelros att berätta.

Av någon outgrundlig anledning sorterar SvD därtill Henrik Ennarts Perspektiv (som för övrigt är detsamma som de intervjuade miljöpartisternas) under rubriken: Klimathotet. Tror foliehattarna på SvD verkligen att sukralos orsakar global uppvärmning?

(Uppdatering: Staffan Appelros var visst från m, inte från mp, även om han låter förvillande lik det senare. De nya moderaterna breddar sig tydligen mot stråltantsgrupperingarna.)