Porr-chocken som Timbro-TV inte vågade visa

Jag kunde bara inte motstå rubriken. När vi spelade in TV8-programmet om övervakning och talade om andra aktörer än staten så kunde jag inte låta bli att ha en lite syrlig anmärkning på Timbros eget nyligen installerade ”porrfilter”, vilket gjorde Maria rätt så paff, eller ”chockad” på kvällstidningska.

Filtret är naturligtvis främst ett sätt att undvika virus och annat elände som sprids på nätet, men eftersom tjänsten kommer från USA är de mer än lovligt känsliga för allt som är ens vagt relaterat till sex. Det upptäckte jag när jag plötsligt inte längre kunde läsa min favoritmarxistiska nättidning Spiked, som blockerades av filtret, måhända för att de skrivit om personlig frihet och annat anstötligt.

Rent praktiskt var det en enkel manöver att komma runt, så nu läser jag åter Spiked, och det är ju så filter fungerar så länge de är användarvänliga och privata. Redan de privata filtrens klumpiga selektivitet visar dock hur bekvämt och lätt det händer att misshagliga åsikter tas bort, av misstag eller av illvilja. Den dag vi får statliga filter, kontrollerade av en byråkrati och installerade med en överhets intressen snarare än användarnas för ögonen, då lär det bli riktigt otäckt. Idag röstar EU-parlamentet om ett spretigt förslag där bland annat sådan statlig filtrering föreslås.

Och ikväll går sista Timbroprogrammet i TV 8 kl 22.30, det handlar om globalt utanförskap.