Recension av recension: Expressen

Det vore synd att klaga på Anton Gustavssons recension av Glädjedödarna – en bok om förmynderi i dagens Expressen. Särskilt som han trots rätt uppenbara ideologiska reservationer tycker att boken är ” inte bara underhållande utan till och med fängslande läsning.” Och menar att: ”Även de politiska motståndare som hängs ut som kollektivismens kreatur lär tycka att det är rätt skoj att gräva i Svenssons nyliberala godispåse till bok.” Sådant är väldigt kul att läsa.
Men det känns lite konstigt att få kritik för två saker där jag egentligen tycker som kritikern.
För det första tycker jag inte alls att vi är på väg mot växande ofrihet eller något slags tyrannisk ordning bara för att vi har förmyndaråtgärder på sina håll. På sid 160–164 utvecklar jag detta. Liksom även i förordet på sidan 19, not 9, där jag slår jag fast att mycket har blivit friare för människor idag, från fria aborter till växande tv-utbud.
För det andra kritiserar jag förvisso i kapitlet om stora hotbilder att diskussionen kring de största världsproblemen kan hamna fel och landa i futtigt förmynderi. Men att jag inom ramen för en förvisso ambitiös bok om förmynderi skulle presentera en färdig lösning på klimatproblemen vore mer än en smula förmätet (även om jag pläderar för utsläppsskatter framför integritetskränkande personliga kvoter och ger någon referens). Jag spar det till nästa bok.
Att Gustavsson är missnöjd med att en bok om förmynderi handlar om förmynderi kan jag däremot inte göra mycket åt. Titeln borde ge vägledning nog.

Efter att förstaupplagan såld slut och boken försvunnit ett tag finns den nu återigen att köpa. Bland annat hos Kulturbutiken (37 kr), Bokus (44 kr) och Adlibris (44 kr).