Snart blir det blåskontroll för att få köpa ett glas vin

Äntligen kommer det något annat än trött sossegnäll från Dagens Arena. Den intellektuella vänsterns kanske intressantaste namn Magnus Linton skriver en (fram till sista meningens käpphäst) lysande krönika om den bidragsindustri som lever på att bekymra sig över det uppväxande släktet (något jag själv gör gratis). Noll receptivitet för att våld och droganvändande minskat, istället ständigt nya förmyndarförslag:

”Riksförbundet Narkotikafritt Samhälles förbundssekreterare krävde på ett seminarium i årets upplaga av politikerveckan i Almedalen kriminalisering av tonåringar som försöker köpa tobak . Två politiker (m och kd) ville se generella drogtester i skolan, och en tredje deltagare ville vända hela världen upp och ned för att komma åt överservering på krogen: blåskontroll vid köp av varje alkoholhaltigt glas på restaurang. Ingen skrattade, det var på allvar.”

Blåstest för att få beställa en öl på krogen? Ja, i landet som förbjudit dans med bar överkropp och champagnesprut är bevisligen ingenting för dumt. Och i takt med att borgerligheten schabblat bort skillnaderna mot socialdemokratin i syn på ekonomi, myndigheter och välfärdsstat, och lämnat moralpolitiken till kd, skulle kritik av det här slaget kunna bli en väljarmagnet. Fast det lär knappast ske med företrädare som Thomas ”Alkoläsken” Östros.