Årets politiska samtal

”Årets politiska samtal” var ett av många positiva omdömen om Almedalsdebatten mellan Johan Norberg och Maria Wetterstrand på temat: Hur liberala är de gröna och hur gröna är liberalerna? Föredömligt modererat av Sanna Rayman.

Det blev ett både varmt och tydligt meningsutbyte där Norberg attackerade miljöpartiet för att med generella teknikförbud bry sig mera om en estetisk naturideologi än om människans miljö med förbud mot kärnkraft och genmodifiering,

Wetterstrand vände på argumentationen och menade att liberaler inte tar tillräcklig hänsyn till jordens ödesfrågor som global uppvärmning eller att reklam skulle utgöra nedsmutsning av den mentala miljön, alla arters överlevnad och jämställdhet i börsbolagens styrelser. Det var till slut ganska många saker som trumfade den liberala frihetsprincipen, men sådan är ju socialliberalismen.

Debatten kan ni se på Bambuser här.

PJ Anders Linder skriver att det var ”uppfriskande att höra en intellektuell och intelligent idédebatt mitt i alla Almedalens krav på fem öre mer för mjölken”, makthavare.se (vars mysiga mingel jag gärna stannat längre på om de haft fungerande tv-sändningar av semifinalen, litet nederlag för medarrangören CNN där) skriver om skratt och ideologi, Albin Ring Broman om Almedalens bästa seminarium, och det finns miljöpartister som nu hoppas att Johan Norberg är redo för mp. På twitter är det kärleksfulla reaktioner.

Alla var inte nöjda. Två folkpartister, Per Altenberg och Erik Svansbo, tycker att Wetterstrand kom undan för lätt. Jag tycker såklart att Eriks kritik är ogrundad, och det är rätt typiskt att han inte minns rubriken till Neointervjun i nr 2 rätt. ”Alla tycker om Maria” kan läsas på mer än ett sätt, liksom själva intervjun (se exempelvis Dick Erixon här) vilket inte gäller för Eriks ”Alla älskar Maria”.

Vi räknade dessutom in ett fyrtiotal nya prenumeranter som fick Johans nya bok Fragment och argument i premie. Det får man även om man beställer prenumeration på nätet här.