Ayn Rand, halmdockor och en kastad handske
Det är lustigt med liberalismen på landets kultursidor. Många tycker om att tala om liberaler, och tryggt avfärda någon halmdocka de själva petat ihop. Få vågar ta debatt med oss. Senaste exemplet är den underdåniga intervjun med Mats Johansson på Expressen kultur, där intervjuare och intervjuad tryggt håller distansen till den nyliberalism som skylls för att hånskratta åt kultur och därför vilja lämna den åt ”den fria marknaden” (inom citattecken, vad är väl frihet?) Annars brukar marknadsliberaler gilla marknader och hävda att saker och ting blir bättre där, men varför bry sig om intellektuell stringens gentemot en frånvarande part?
Skulle man från detta håll våga sig på att pröva sina tankar mot en verklig motståndare finns nu ett ypperligt tillfälle. Lagom i dessa tider när tågen står still, pirater härjar på haven och staten knackar på hos företagen och säger ”här äger jag” finns nämligen ett filosofiskt försvar för människans moraliska och politiska rätt att leva sitt eget liv och agera för sin egen lyckas skull. Förnuft, egoism, kapitalism och en romantisk livskänsla heter det urval av 18 texter som Timbro nu gett ut. Här utvecklar Ayn Rand sina tankar från romanerna Urkällan och Och världen skälvde, bland annat i form av en snygg kidnappning av generositet och välvilja som egoistiska dygder, i motsats till självuppoffringens påbjudna lidande. Den som inte tycker att egoism är moraliskt kan ju börja med att svara på frågan vem eller vilka det är som inte borde få leva för sin egen lyckas skull, och varför?
Boken innehåller också stringenta utmaningar för miljövänner, feminister och rättviseteoretiker av Rawls snitt. Men som jag i tisdags var inne på när jag presenterade boken i Lund finns också tuggmotstånd även för liberaler. Rands klassiskt deduktiva filosofiska tradition är en annan än liberalismens traditionella följeslagare, den brittiska empirismen och utilitarismen. (utvecklat här)
Annars uppehöll jag mig rätt mycket kring de första kapitlen om filosofins grunder och Rands själva metod. I angreppssättet att ta idéer på allvar och pröva dem logiskt och praktiskt för att se om de håller ligger anledningen till att man idag med stor behållning kan läsa hennes isärplockande av intellektuella trender som precis var nyfödda på 1960- och 1970-talet. Rand går på väsentligheterna och prövar med både filosofens klarsyn och författarens beskrivande karaktär de vardagligt praktiska implikationerna av de mest teoretiska resonemang.
Det blev ingen debatt i Lund heller, eftersom Jeanette Emt från filosofiska fakulteten i Lund i sista stund blivit sjuk. Som expert på Rands filosofiska huvudmotståndare, Immanuel Kant, hade det annars kunnat bli riktigt livat.
Tor Billgren skriver träffande om den uteblivna debatten på Sydsvenskans kultursida, och den handske som bara väntar på att plockas upp. I väntan på den debatten får vi nöja oss med en parodi på Rands parodier i form av Göran Greider, med Billgrens träffande ord ”en företrädare för precis den kollektivistiska lägga-locket-på-journalistik, som Rand lade mycket krut på att parodiera i sina böcker.”
Tisdagen den 2 december lanserar Timbro Ayn Rands nya bok i Stockholm under en helkväll kl 17.30-21, bland annat med mig, Boris Benulic och Sakine Madon. Anmälan till event@timbro.se.
Adam Tiwe
november 22, 2008 @ 1:51 f m
”Tisdagen den 2 december lanserar Timbro Ayn Rands nya bok i Stockholm under en helkväll kl 17.30-21, bland annat med mig, Boris Benulic och Sakine Madon.”
Låter sannerligen trevligt. Har antagligen läst ut boken innan dess, såg den skymtandes på Pocket shop på Götgatsbacken häromdagen, och kunde knappast undvika att köpa den.
Har hittills avverkat texterna om abort, de om krig och de om ontologi. Mysigt, måste sägas.
Mattias Svensson
november 22, 2008 @ 9:23 f m
Abort, krig och ontologi – en filosofins Gott & blandat.
anders
november 22, 2008 @ 9:43 f m
Göran Greiders kritik var inte nå vidare. I så fall tycker jag att den kritik mot Rand som jag själv från ett liberalt perspektiv framförde här på bloggen var bättre. Jag framförde den som kommentarer förra gången då du presenterade Ayn Rands nya bok.
Sakine
november 22, 2008 @ 11:31 f m
Det ska bli riktigt trevligt! Svensk kulturdebatt har allt: känslor, överdrifter och en Läskig Fiende (ca en promille nyliberaler utan inflytande).
Ps.
Jag fick äran att skriva en text om förträffligheten med egoism till nästa nummer av Bang, får se om man lyckas nå målgruppen 😉 Ds.
Mattias Svensson
november 22, 2008 @ 5:02 e m
Nja, jag tror att nyliberaler är både fler och mer inflytelserika, men idén och argumenten står bra på egen hand. Se på Myrdals som ägnade en hel bok åt att basha liberaler, ja invitera ALLA andra att ta avstånd från den liberala huvudfienden (och för socialpolitik, steriliseringar och annan politik för ett bättre människomaterial) i en tid när det fanns ännu färre liberaler.
Riktigt kul med Bang.
Jonas V
november 22, 2008 @ 12:34 e m
Reportern: Kan man säga att den nyliberala vågen är på väg att dra sig tillbaka nu?
Mats Johansson; ? Ja, det är klart, Lena Adelsohn har heller aldrig kallat sig för libertarian och vi har stor samsyn. Däremot finns det många på kommunal nivå som säger att i valet mellan bättre sjukvård och mer kultur så? ja, biblioteken får klara sig med det bokbestånd de har, liksom.
R: Varför ska man göra det valet då?
MJ: ? Nej, det är ju en konstruerad motsättning. Man kan ha båda.
Ovanstående är ett utdrag ur intervjun i DN med Mats Johansson. Tydligare än så kan inte politikens paradigm beskrivas. Bara i politiken finns inga motsättningar mellan den ena och den andra utgiften. Självklart blir det mindre resurser till det ena om man lägger pengar på det andra. Man tycker att en f d chef för Timbro borde förstå det. Å andra sidan har jag aldrig varit imponerad över Mats Johanssons ideologiska skarpsinne.
Sakine
november 23, 2008 @ 10:50 f m
Mattias, utan inflytande _över kulturpolitiken_ skulle jag kanske ha skrivit.
& sant, det var nog inte bättre förr nej.
ormbäraren
november 23, 2008 @ 9:04 e m
har egen tankesmedja
Maria Byström (Tinnitussan)
november 30, 2008 @ 12:24 e m
Detta ska jag gå på!
Mattias Svensson
november 30, 2008 @ 2:18 e m
Du är så välkommen.