En yttrandefrihetsmusikal och teater om en nyliberal

Risken är väl att budskapet står i vägen för det konstnärliga, men idag har Lars Vilks premiär på musikalen Dogs på ABF-huset i Stockholm, kl 12-16. Har gått och fnissat åt tilltaget med ”de kränktas kör” i några veckor nu, men kommer dessvärre inte att kunna gå.

”Musikalen DOGS
DOGS leder åskådaren från inledningen med ”De kränktas kör” genom demonstrationer till dödshot och debatter. Dessutom visas en musikal i musikalen, ”Life of Prophet M.” (en lättsam parallell till ”Life of Brian”) i tre delar, ”The Satanic Verses”, ”Isra and Mi’raj” och ”The Koran”.
”Dogs” är en musikalisk dokumentation av händelserna kring teckningarna av profeten Muhammad som rondellhund. ”Dogs” är utförd i videoformat med liveinslag. Texterna (översatta till engelska) är hämtade från debattartiklar och uttalanden.”

Nästa vecka har Teater Olydig premiär för pjäsen Leif. Den är baserad på den verkliga berättelsen om Leif Nilsson, pedagogisk ledare som skrev en debattartikel i lokaltidningen som ifrågasatte den svenska narkotikapolitiken. För detta anmäldes han av sin chef och hotades med avsked och löneavdrag. En fullkomligt bisarr överreaktion på en anställds åsikter, uppmärksammat av Kvällspostens Peter J Olsson här (pdf). Nilsson fick så småningom juridiskt rätt, men har ändå mobbats bort från sin arbetsplats.

Det är således en viktig fråga som pjäsen tar upp, samtalsklimatet kring narkotikapolitiken är milt uttryckt hysteriskt.