Byrån för införandet av perifera och klåfingriga regleringar meddelar:

Att tillbringa en kulen eller småruggig dag ihop med ett lagom febervarmt litet barn tillhör en av livets behållningar. Runt 38.5 är lagom, inte så högt att man behöver vara orolig, men tillräckligt för att man med gott samvete ska kunna lämna dem att dåsa framför TV:n i pyjamas och för att de ska vara så där extra gosiga. För den som är anställd pröjsar staten dessutom 80 procent av inkomsten för denna tillvaro vilket gör ynnesten ännu större.

Dessvärre är det ju inte alltid som sjukdomarna kommer vältajmat för den som har ett arbete att sköta. I vår familj kan vi dela på det rätt bra, med min frilanstillvaro kan jag ofta ta de korta bollarna och min fru med fast anställning får ta dag 2 eller 3 om det behövs. I statistiken ser det förstås väldigt ojämlikt ut eftersom hon får ersättning som anställd, men inte jag som är egenföretagare.

Mer ojämlikt ska det bli eftersom moderaterna blivit så förtjusta i tanken på att dutta ut lite extra skattepengar till de mönstermedborgare som följer den statistiska normen. Det började med föräldraförsäkringen och nu går de nya sociala ingenjörerna loss på VAB-dagarna. Den som lyder genusmaktordningens bud ska få lite extra att äta, i vanlig ordning på alla andras bekostnad.

Återigen har vi fått bekräftelse på att ingen reglering är för dum eller perifer i Sverige. Det går helt enkelt inte att ironisera över vad som blir ”nästa steg”, rätt som det är finns det där i samhällsdebatten. Se bara vad Patrik Strömer skrev i Smedjan för inte ens tre år sedan:

”Så, varför är det ingen som föreslår en drakonisk delning av vabbdagarna? Ingen förälder får ta ut mer än tre dagar i rad, sedan är det andre förälderns tur. (Ja, jag vet man ska aldrig lägga fram förslag så här, ens när de är uppenbart sarkastiska, eftersom det alltid kommer någon idiot och föreslår detta på riktigt, men jag tar risken)”

Det borde han inte ha gjort! Nu har Per Schlingmann kommit och föreslagit ungefär detta. På riktigt. I omdömet är bara att instämma.