En dansande Adolf Hitler

Läste Jan Lööfs ”Ta fast Fabian” för dottern igår. Jag säger bara: Köp den! Den finns på bokrean. Bäst är uppslaget när den rymmande apan Fabian gömmer sig på en jazzklubb. Där kan man hitta en hel del kändisar i vimlet: Nixon, Stalin, Jesus, Gandhi, Einstein och Castro är några av dem jag lyckades känna igen. Och på dansgolvet framför jazzorkestern, Adolf Hitler. Obetalbart!

I motsatt ände. Nästa vecka ordnar Timbro en Frihetsvecka med debatter, diskussioner och en tävling i frihet. Billy McCormac har redan börjat ladda för fredagen med en frihetlig favorit med anledning av Johan Ingerös presentation av Frihet och hårdrock, även en artikel i nästa nummer av Magasinet Neo. Själv har jag förvisso redan postat en Frihetssvensktopp från vilken jag kommer plocka ett urval till nästa vecka.

Men frihet handlar också om maktkritik. Och det där med Hitler på dansgolvet fick mig att tänka på DAF:s klassiska ”Der Mussolini” där de totalitära lärorna fascism, nationalsocialism, kristendom och kommunism förenas och förnedras på dansgolvet. Genialiskt på så många plan.