Det skadliga i avhållsamhet

Apropå bloggposten om att kristmoralisternas krav på total avhållsamhet från sex är säkrare än folkhälso- och säkerhetsfanatikernas krav på säker sex, kom ett tips (tack Joakim) om det omoraliska i sexuell självbehärskning. Naturligtvis formulerat av en ekonom, Steven Landsburg.

I ett utdrag bjuder Landsburg på resonemanget att vi tänker oss två jobbkollegor, Joan och Martin, som flirtar och fantiserar om att hoppa i säng på den kommande firmafesten. Den skötsamme Martin ser dock en annons från det amerikanska Folkhälsoinstitutet om det riskabla i utomäktenskapliga förbindelser och stannar hemma från festen. Detta får till resultat att den fortfarande sugna Joan raggas upp av den jämfört med Martin lika charmige men mer promiskuöse Maxwell, och genom honom får AIDS.

Tanken är att uppmaningar till avhållsamhet har störst påverkan på dem som är minst promiskuösa, personer som i medmänskligt riskminimeringssyfte borde vara ute och förskona sköna kollegor från värre sängkamrater. Sedär en liten tankenöt lagom till julbords- och glöggmingelsäsongen.