Drömmer du också om pengar?

Varför är det så många som drömmer om att få miljoner, men så få som drömmer om att tjäna miljoner?

Precis som så många andra drömmer jag emellanåt att jag skulle vinna på lotto och få pengar att disponera efter behag. Det är en trevlig dröm som jag tror många av oss när. Men tanken slog mig idag att när man ändå får fantisera fritt, varför då inte drömma att man har tjänat de där miljonerna?

Så här: Jämför man mångmiljonärer som tjänat respektive vunnit sina pengar så framträder en klar skillnad: De som tjänat dem är mycket lyckligare. Redan det är en anledning så god som någon.

Därtill är det större chans att det skulle hända i verkligheten. Oavsett vilken förfördelad grupp man skulle råka tillhöra, så är chansen statistiskt sett större att man tjänar miljoner än att man skulle vinna dem på spel, ärva dem eller på annat sätt bara få dem.

Dessutom skulle man utöver miljonerna även ha gjort en prestation som andra var villiga att betala så mycket pengar för (ja mycket mer än så om Anders Borg ska ta sitt), kommit på en idé, en produkt eller en låt. Kanske rentav något som var så roligt i sig att pengarna förbleknar i jämförelse, och i vilket fall något häftigare än att ha lämnat in en lapp med kryss på.

Drömmar är gratis. Här har vi en fantasi som av flera skäl är att föredra framför den andra. Ändå får jag intrycket av att jag med majoriteten delar att ha fantiserat betydligt mer om att få än om att tjäna mycket pengar. En riktig EPA-dröm om man jämför.

Så: Varför är det så många som drömmer om att få miljoner, men så få som drömmer om att tjäna miljoner?