Förmyndarpropaganda i SvD
“Politiker vill förbjuda all alkohol i riksdagen” skriker rubriken på SvD:s förstasida idag. Det visade sig att några politiker i riksdagens grupp av helnykterister (14 av 349 ledamöter) vill förbjuda all alkohol. SvD ägnar en hel huvudartikel åt denna marginella riksdagsgrupps förhoppningsvis inte helt representativa åsikter. Samtliga 14 medlemmar i nykterhetsgruppen har intervjuats, men SvD var tvungna att även inkludera Gudrun Schyman för att få ett otvetydigt pratminus om totalförbud för alkohol i riksdagen, det som alltså fick bli framsidans rubrik (miljöpartisten Helena Leander vill ”egentligen” ha alkoholfri representation, men kräver bara en ”policy”).
Det vore naturligtvis dumt att införa både policy och totalförbud. Riksdagens ledamöter är valda för att efter eget omdöme utöva betydlig makt över hur landet styrs, de måste kunna hantera även festliga arrangemang efter eget omdöme. Inskränkningar i representationen skulle göra riksdagsarbetet tråkigare, därmed skrämma bort vanliga människor och utgöra en osund dragning för folk som gillar att införa restriktioner på hur andra lever sina liv. Dessutom vore det ett slag i luften eftersom de flesta arrangemang där ledamöter frestas med alkohol ordnas av andra än riksdagen.
Det som stör mig mest med artikeln är dock det mönster över SvD:s journalistik som börjat formeras. Tidningen har på senare år blivit ett veritabelt propagandaorgan för förmynderi, för förbud och restriktioner rörande livsstilsval. Dagens huvudartikel är bara ett exempel: Vinklat urval, enbart problematiserande perspektiv, maximal uppmärksamhet åt den mest långtgående politiska åtgärden och inte en kritisk fråga om förbudsvurmen, inte en enda.
I samma tidning finns en artikel om EU-länders restriktioner för rökning, liksom planerna på en skärpt politik på EU-nivå (då har EU ändå gått så långt som att förbjuda tobaksliknande godis!). Bara förbudsvänner har intervjuats; en person på Folkhälsoinstitutet, EU:s hälsokommissionär och Margot Wallströms pressekreterare. De får säga saker som att vissa länder ”skulle behöva ett bindande [EU-]direktiv” eftersom de motsätter sig förbud och restriktioner. Journalisten ställer inga kritiska frågor, utan fyller själv i att dessa motsträviga länder ”släpar efter”, som om maximala förbud vore det självklara målet, och återger lika okritiskt att EU:s antirökkampanj varit ”effektiv” utan andra bevis för detta än att räkna upp alla olika rökförbud som kan komma att införas.
Det var bara någon dag sedan SvD uppmärksammade de svenska rökförbuden i kommuner och landsting på samma okritiska sätt. När SvD för ett tag sedan grävde upp den gamla förmyndarplanen för att få svenskar att äta nyttigt var vinkeln att politikerna inte gör tillräckligt. Bara förmyndarvänner intervjuades, vinkeln låg på maximalt av förbud och restriktioner och inte en kritisk fråga ställdes. Lika okritiskt beskrev SvD WHO:s överstatliga ambitioner i samma syfte (en plan som bland annat kräver att medier ska skriva positivt om statliga folkhälsoåtgärder!).
Det kan knappast vara en slump att SvD på så många områden bara intervjuat förbuds- och restriktionsvänner, att deras journalister ofelbart valt denna vinkel på sina ofta mycket uppmärksammade nyheter och att inte en enda kritisk fråga ställts vid något av dessa tillfällen. Frågan blir då om det beror på en medveten journalistisk policy från SvD:s sida, eller om okritiska journalister hamnat i händerna på en gravt skatteunderstödd nationell och internationell folkhälsolobby.
(Uppdatering: Apropå mediekritik noterar jag att dn.se rippat samtliga sex citat och samtliga sakuppgifter utom en från SvD-reportaget och av detta gjort en egen ”artikel” signerad Ossi Carp. Måste varit en tuff dag på jobbet, Ossi.)
Nemo
januari 2, 2008 @ 10:54 f m
Alkohol har lika lite att göra som rökning på en arbetsplats. Att vissa barn inte tål nötter har inneburit nötförbud inom skolan i flera kommuner…inget att uppröras över. Vi borde ha samma synsätt när det gäller alkohol; alkohol och arbete hör inte ihop. Piece av kaka…
Todorin
januari 2, 2008 @ 3:06 e m
Till Nemo: Borde det inte vara upp till Arbetsgivaren som ju leder och fördelar arbetet vad som ”hör hemma” och gäller generellt på arbetsplatsen? Och sen givetvis upp till individen själv att fatta beslut om sin egen individuella alkoholhantering? Eller är det verkligen upp till en tredje parts ”synsätt”..?
jonathan
januari 2, 2008 @ 5:29 e m
Jag blev lite intresserad av sidospåret angående lakritspipor, och hittade bara detta svar:
http://samhallsguiden.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dok_id=GQ12309&rm=2002/03&bet=309
Där står det ju tydligt att det inte blir något svenskt förbud. Jag undrar därför varför du Mattias, som vanligen har en mycket trevlig vana med starka faktabelägg för saker och ting, använde dig av en sådan faktaförvrängning värdig valfri vänsterföreträdare?
Mattias Svensson
januari 2, 2008 @ 6:04 e m
Jonathan/
Precis som jag skriver i min post så uppmanar EU medlemsstaterna att förbjuda ”godis och leksaker som liknar en tobaksvara”. Morgan Johanssons måhända enda liberala insats som folkhälsominister var att hävda att pipan är ett rökverktyg inte en tobaksvara, och därmed undanta just lakritspiporna från EU-förbudet, som dock gäller t ex chokladcigaretter. Notera att detta klargörande kom efter att min länkade smedjan-artikel publicerades. Tyckte ändå att det var en kul länk åskådliggörande EU:s förbudsglädje.
Jonathan
januari 2, 2008 @ 6:26 e m
Nej Mattias, du skriver inte att EU uppmanar till förbud, utan att ”då har EU ändå gått så långt som att förbjuda tobaksliknande godis”.
Och jag är medveten om kronologin, men att det inkommit fakta senare i målet (en knapp månad efter, för fem år sedan) är väl ändå ett ganska svagt argument?
Jag håller med dig om i stort sett allt du skriver här på bloggen, men här kan du väl hålla med mig om att det är lite roligt att du lyckades använda fallet där ”Morgan Johanssons måhända enda liberala insats som folkhälsominister” resulterade i ett förbud mindre, som ett exempel på att EU:s förbudsgäldje?
livelev
januari 2, 2008 @ 6:45 e m
Om jag går till läkaren förväntar jag mig att denne inte är drogpåverkad.
Om jag åker buss förväntar jag mig att föraren inte är drogpåverkad.
Om jag lämnar barnen på dagis förväntar jag mig att dagisfröknarna inte är drogpåverkade.
Till riksdagen lämnar jag mitt omdöme, och jag förväntar mig att de inte försämrar det genom att vara drogpåverkade.
Argumentet att arbetsgivaren bestämmer är helt rätt. Det är jag, och alla andra som röstar, som är riksdagens arbetsgivare.
Mattias Svensson
januari 2, 2008 @ 8:49 e m
Jonathan/
EU har förbjudit tobaksliknande godis. Genom en innovativ tolkning av denna lag lyckades Morgan Johansson undanta just lakritspipor från detta förbud.
Max
januari 3, 2008 @ 3:23 e m
Alkohol i måttliga mängder trubbar av reaktionstider vilket inte är bra för till exempel bussförare. Skall omdömet rubbas krävs det större mängder alkohol. Att kategorisk avfärda bruk av alkohol som ansvarslöst är bara okunnigt.
Liam
januari 6, 2008 @ 8:14 e m
Och tänk att i New Hampshire så är det en känslig fråga om det ska vara tillåtet för politiker och gäster att bära vapen i representanthuset.
Det får mig att tänka på ett ordbyte mellan en libertariansk aktivist och en politiker precis innan det skulle röstas om en ny lag:
Aktivisten: Är du medveten om hur många av oss aktivister är beväpnade just nu?
Politikern: Är du medveten om hur många av oss politiker är beväpnade just nu?
Ahhh, New Hampshire – stället där till och med politikerna sitter med vapen i sina fickor 🙂 Representanthuset är för övrigt den enda ”offentliga” byggnaden som får lov att ha ett rökrum. Politiker gör gärna undantag för sig själva…