Fyrverkerier: En Eberhardsk fundering
Att döma av nyhetsrapporteringen (vilket förvisso alltid är tveksamt) tycks ansvarslös och rent farlig användning av fyrverkeripjäser vara ett tilltagande problem. Vi läser om bränder, dödsfall och om raketer som fullt medvetet riktas mot folksamlingar och tunnelbanevagnar. ”Folk är helt galna, de fattar inte” säger en polis som ”aldrig varit med om så många bränder” som på nyårsnatten.
Naturligtvis ropas det på förbud, förbud, förbud.
Själv undrar jag om inte förbudet är en del av problemet. Redan årsskiftet 2000/2001 förbjöds smällare och på fyrverkeripjäser sattes en 18 årsgräns. Socialstyrelsen konstaterade redan för något år sedan att skadorna inte minskat som resultat av detta förbud. Så här efter sex år ser vi hur de första årgångarna tonåringar som förbjudits att hantera smällare under sin uppväxt går direkt på att hantera raketpjäser, och detta omkring nyår som är den enda gången det är tillåtet. Ska vi egentligen vara förvånade över att de verkar hantera dessa pjäser med mindre respekt för egen och andras säkerhet, jämfört med de tidigare generationer som vants via smatterband och ettöres-, och treöressmällare från marknader, påsk och nyår? Förbud är inte den enkla lösning som många tycks tro.
Jag kan inte heller undandra mig en mer generell Eberhardsk fundering. Det är nämligen inte bara smällare som undanhållits det uppväxande släktet, utan snart sagt varje lek med risk för skador och sveda. På min frus skola fick de för något år sedan ringa polisen för att få bukt med ett snöbollskrig. Löjligt tyckte jag, men hon menade att ungarna när de väl kommit igång var fullkomligt hänsynslösa och inte gick att stoppa (lärare vill dessutom inte riskera att ingripa fysiskt med tanke på eventuellt rättsligt efterspel). Även denna tidigare så populära lek urartade alltså i ovana tonårshänder. Kan inte detta till viss del bero på att ungar inte lärt sig från tidig ålder och genom egen erfarenhet att vilda lekar och nöjen kan göra ont och medföra skador? Dagens EU-standardiserade lekredskapsutbud och övervakade skolgårdar har minimerat alla risker, men det kanske inte bara skett till priset av minskad rörlighet, utan även till priset av bristande förståelse och respekt för att och hur man själv och andra faktiskt kan komma till skada.
I så fall ligger lösningen inte i ytterligare förbud och restriktioner, utan i den skrämmande tanken att lätta på dem till förmån för en mycket krångligare väg; uppfostran till ansvar och eftertänksamhet via stundtals hårdhänta lärdomar. Gärna innan det går alldeles över styr.
Henrik Sundholm
januari 2, 2008 @ 3:51 e m
Givet att många ungdomar hanterar smällare och fyrverkerier totalt vårdslöst. Det är dock inget man kan förändra bara genom förbud hit och dit. Folk vet dessutom gott och väl att det är farligt att inte hantera smällare med vett. De är vårdslösa ändå. På eget bevåg och med grupptryck som incitament, måhända.
Men visst var det väl 18-årsgräns på fyverkerier, även före 2000/2001?
Daniel
januari 2, 2008 @ 6:15 e m
Det var 15 år på smällare och 18 på grövre grejor. På sommarmarknader kunde man dock köpa 3öres o ryssar av mindre nogaräknade knallar, även om man var rejält under 15. Många var de myror som fick sätta livet till dessa sommardagar. Naturligtvis vare så att den som smällt fingrarna med en liten 1öres-knallpuff (.5 cm stubin) aktar sig jävligt noga för att skicka större saker på medmänniskor, däremot var brevlådor hos illa omtyckta grannar lovligt villebråd 🙂
Peder
januari 2, 2008 @ 8:00 e m
Helt apropå inlägget om snöbollskrig så har det bevisligen funnits redan på vikingatiden då det uppmuntrades av föräldrarna för att barnen på ett lekfullt sätt skulle lära sig hur man stormar borgar, det vände sig givetvis först och främst till pojkar kan man tänka sig… Ja det var bättre förr när smällare fanns för de yngre att köpa, förbud har bara ställt till det tyvärr. Nu mer ser man ju barn som slänger raketer hur som helst ungefär som smällare. Men rakettillverkarna har ju delvis löst problemet lite genom att baka in kraftiga smällare i paketen som man kan köpa så nu ropar förbudsivrarna på förbud mot dessa…
Peter
januari 3, 2008 @ 11:42 f m
Går man tillbaka till 60-talet så kunde man som unge under 15 år köpa 1-öres smällare. Och vad jag kan räkna till så har jag fortfarande 10 fingarar och två ögon. Men det var ju som alltid politiker som försökte vinna billiga röster och lyssnade till hundägare som ständigt klagade eftersom deras små älsklingar vart störda. Jag tycker att man skulle ta tillbaka smällarna och i stället minska kraften i de fyrverkerier som allmänheten får köpa. Visst var det roligt när en häxpipa for i väg, eller en lucky-puff som small. Mera smällare till folket och mindre med raketer och bomber.
Erik Engberg
januari 3, 2008 @ 11:00 e m
Om jag minns rätt var det 15-årsgräns före 2000/2001.
Micke
januari 6, 2008 @ 9:54 e m
En fråga man kan ställa sig är vad som driver människor att handskas med farliga fyrverkerier just vid en av de tidpunkter på året när man är som allra onyktrast?!
Ett slags jackass i vardagsformat…
JohanH
januari 7, 2008 @ 1:11 e m
Givetvis bör man inte försöka reglera och föbjuda sig fram till lyckoriket, men jag kan inte riktigt förstå den här kritiken emot att man jobbar med riktlinjer eller standarder om säkerhet för leksamer (det du kallar ”EU-standardiserade lekredskapsutbud” ovan).
Om man nu tillverkar leksaker eller skall uppföra en gunga så är det väl rimligt att man har någonslags referens på om det är säkert eller ej (alldeles utan lagar och regler). Speciellt om man inte är säkerhetsexpert själv.
Jag får ofta känslan av att relevant (ny)liberal kritik emot förbudssamhället slår över i onödigt (och kanske livsafarligt) nedrackande på säkerhetsarbete generellt sätt. Säkerhet är trots allt inget dåligt eller oliberalt – det är HUR det går till som är avgörande och om människor själva kan bestämma över sin egen säkerhetsnivå.
Butcher Bird
januari 7, 2008 @ 7:15 e m
Tyvärr har du rätt… skumgummin som samhället sätter på barnen och curlingmentaliteten bland föräldrar gör ungar till monster. Man måste tyvärr få en iskocka i huvet för att fatta att man inte ska slänga en på någon annan.