Fotboll avnjuts bäst stående

Guldstrid och derby mot om inte den store satan så i alla fall den stora apan. Vädret är vackert, Trubaduren i lurarna, nerverna spända, förväntningarna på topp. Kall öl väntar efter cykelturen till Råsunda. Sedan är det dags att ta Norra Stå i besittning. Vid få tillfällen är livet bättre.

Ändå är detta ett hotat nöje. Om pamparna i Svenska Fotbollsförbundet får som de vill är ståplatsen snart ett minne blott. Det skulle den redan ha varit enligt UEFA:s reglemente, bara det att folk fullständigt struntar i det, precis som i det rökförbud (utomhus!) som man förgäves påminner om i högtalarna. Skönt att det finns några frizoner dit förnumstig politisk korrekthet inte accepteras stilltigande.

I mars förra året skrev jag till Svenska fotbollsförbundets ordförande Sune Hellström i detta ärende. Jag har fortfarande inte fått något svar.

Hej Sune!

Jag vill bara göra min röst hörd innan det är för sent angående SvFF:s förslag om att ta bort ståplatser på fotbollsläktaren. Det är ett fullkomligt barockt förslag som straffar och skuldbelägger en hel publik på basis av vad ett fåtal idioter har för sig företrädesvis utanför läktaren. Jag är förmodligen inte ensam om att bättre kunna leva mig med i matchen och ta i från tårna när jag sjunger för mitt lag – stående.

Det är också på ståplats den bästa stämningen skapas, stämning som bidrar starkt till att locka folk till matcherna och bygga upp intresset kring fotbollen. Ärligt talat så är det ju på läktaren snarare än på planen som allsvensk fotboll förbättrats på senare år. Vill ni verkligen ta död på den atmosfären?

Det är ju också så att hårda restriktioner skapar problem som annars inte skulle uppkomma. Om matchvärdar får i uppdrag att kommendera folk att sitta ner, eller bli språkpoliser för den delen, så är det ju ett sätt att drastiskt öka behovet av matchvärdar och förpesta stämningen på matcherna. Dessutom stämplar man helt i onödan folk som ligister genom att säga åt dem eller kasta ut dem för skitsaker som att de står upp.

Kan inte ni på SvFF istället tänka er att jobba med oss som går på fotboll – se till att det finns möjligheter att stå på bestämda sektioner, att tifogrupper under kontrollerade former kan få hantera pyroteknik etc? Det vore skönt att känna att SvFF tar ställning mot våld och rasism på läktarna, inte mot supporterkulturen och ståplatspubliken som sådan. Själv är jag 30plus, tjänsteman och småbarnsfar, men jag tycker ändå om att stå på Norra och sjunga utan bara f-n. Snälla, ta inte detta harmlösa glädjeämne ifrån mig, och inbilla dig inte att det minskar gängslagsmålen mellan professionella bråkmakare.

Mattias Svensson

Nåväl. Ikväll är det som sig bör. Måtte nu bara Svenska Fotbollsförbundet (som även inbillar sig att bananregn över svart som vit djurgårdsmålvakt är diskriminerande (!)) och andra huliganer hålla sig borta så att det här får avgöras på planen.

Och till alla er som lider av nervositeten inför en match som verkligen betyder allt, tänk på dem som inte ens får vara med om det. Jag menar, man kunde ha varit bajare.