Hatten heter Hückel

Skrev häromdagen om folk som hycklar och ger politiskt korrekta svar om att de exempelvis ”nog borde sluta röka” och att det är bra att staten hjälper till med straffbeskattning och förbud. Detta trots att de sannolikt inte egentligen vill ändra sitt beteende.

För att se denna hyckleriets konstart tagen till perfektion, kolla in vad tjejen till vänster svarar när det kommer kritiska frågor om flygresor: ”Helst vill jag sluta flyga men kan inte låta bli.” Grattis Tove, du har en armé av regleringsglada politiker och byråkrater redo att ”hjälpa dig” ur ditt missbruk. Dessvärre kommer de att ”hjälpa” alla oss andra också.

Visst är det fantastiskt. Knappt har vi fått avreglerat och billigt flyg som i rask takt enar världen och gör drömsemestrar tillgängliga för vanligt folk (se en bra artikel här). Vips dyker moralpredikanter och medelklassdemonstranter upp och försöker skambelägga flygandet. Politikerna vill ha nya skatter (det ville de f ö redan innan växthusgasutsläppen blev en stor fråga), kultursidorna hetsar och nyligen drogs en informationsfilm in för att den beskrev något så hädiskt som en vanlig familj på flygsemester. Snart är det väl något hjon som vill förbjuda Sällskapsresan också.