Jag hade fel
”Visste du att det är farligare att vara något kilo för smal än tiotals kilo för tjock?” Det är första meningen på baksidan av min bok Peta inte i maten! Jag har många gånger ångrat den eftersom den slår an precis den alarmistiska ton och övertolkning av epidemiologiska studier som jag ägnar boken åt att kritisera. Meningen var att satirisera över denna ton, inte att oroa smala, men det framgår inte. Tvärtom.
I boken lyfter jag också fram de diagram ur studier som visar ett U-format samband mellan vikt och dödlighet, där risken med att vara för smal funnits betydligt större än med att vara för tjock. I detta hade jag förvisso flera trovärdiga källor i de studier som då var kända (och jag redovisar den sjuksköterskestudie som inte funnit något sådant U-samband). Men det är klart att jag med nybörjarens förtjusning över det omvända sambandet lyfter fram detta i boken, snarare än att iaktta den försiktighet man alltid ska tolka den här typen av data med.
Nu visar en ny studie att påståendet inte bara är överdrivet, utan helt fel i sak, vilket uppmärksammades i medierna på julafton. Den nya metod som använts i denna studie är att studera fäders och mödrars dödlighet vilket ska isolera BMI och alltså fetma respektive undervikt som orsaksfaktorer. Om denna metod är bättre vet jag inte, men studien visar på högre risker för fetma än tidigare studier påvisat, liksom att sambandet i andra studier mellan låg vikt och dödlighet är ett omvänt orsakssamband (vilket förvisso även dessa tidigare studier försökt eliminera). Smala ska alltså enligt denna studie inte oroa sig alls för sin hälsa (såvida de inte röker eller lever och äter osunt för att bli smala).
Inget intellektuellt renhållningsarbete är så viktigt som att korrigera sig själv när nya fakta motsäger vad man påstått. Särskilt som jag gjort mig bred när senare studier tycks ha belagt min och bokens klärvoajans.
Ingemar S
december 26, 2009 @ 11:18 e m
Varje gång jag ser ordet socialmedicin (denna även inom läkarskrået ansedd som den mest flummiga och politiserade grenen av den medicinska vetenskapen) så osäkrar jag min revolver. Idag kom det forskningsrön som möjligen synkroniserats med det som meddelats i Expressenartikeln angående fetmans farlighet som gör gällande att fädernas fetma påverkar barnens dito mer än mödrarnas. Eftersom studien tagits fram vid Umeå Universitet tycker jag det verkar lite politisk korrekthet över denna slutsats, dock helt utan att ägna mig åt någon djupare metodologisk kritik. Ställ dig gärna frågan också Mattias varför de här forskningresultaten presenteras i samband med frosseriets högtid. Det finns ingen anledning att överge exempelvis tesen om att det skulle finns sund fetma.
vindsavfuktare
december 27, 2009 @ 11:21 f m
Jag vet inte om alla dessa studier som baserar sig på BMI inte missar det väsentliga. Det hade varit intressant att se en studie där faktorn X är underhudsfett eller bukfetma. BMI-måttet skickar alla hyggligt välbyggda karlar in i ”fetma-området”. Själv har jag BMI på drygt trettio men har inte mer mage än många med BMI 20.
Mattias Svensson
december 27, 2009 @ 12:37 e m
Sant.
Dan T
december 27, 2009 @ 1:28 e m
Men äsch! Jag, en välbyggd man i mina bästa år, hade ju verkligen tagit till mig det sambandet… fasen också.
Niklas79
december 28, 2009 @ 3:57 e m
@vindsavfuktare: Det rör sig dock om övervikt även om man är vältränad. Övervikt är inte bra oavsett om det rör sig om fett eller muskler. Men självklart är det bra mycket bättre om det rör sig om muskler.
Mattias Svensson
december 28, 2009 @ 4:28 e m
Fast någon större skillnad mellan så kallad övervikt och så kallad normalvikt märks inte i studierna rörande dödlighet etc.
Olaus Petri
december 30, 2009 @ 3:54 e m
Niklas 79, man är inte överviktig om man inte är fet, vilket jag gissar var vindsavfuktaren avsåg. Är man byggd som en fyrkant eller tunna och har 8% underhudsfett kan man ändå ha en hög BMI.
Man kan inte göra något åt den konstitution man har gener för. Eller menar du att muskulösa kompakt byggda människor utan kagge är överrepresenterade i någon sjukdomsstatistik?
Skulle vara väldigt intressant att ta del av sådan forskning. Det innebär nämligen att man har fallit tillbaka på den gamla antika temperamentslärans kroppskategoriseringar (eller den indiska).
Jag tror att man börjat famla i den riktningen inom fetma- och nutritionsforksning, men visste inte att man även gjorde det i epidemilogiska studier?
Niklas79
december 31, 2009 @ 11:23 e m
Olaus Petri: Övervikt är övervikt. Det tar på kroppen att väga 120 kg muskler också. Men som jag sa tidigare så är det bra mycket bättre om övervikten beror på muskler än fett.
Olaus Petri
januari 1, 2010 @ 9:22 e m
Nej, varför skulle det vara övervikt om det är konstitutionellt betingat? Då har man ju sin idealvikt.
Finns det belägg för att det är hälsofarligt, alltså studier på hög BMI och naturligt lågt kroppsfett?
HM
januari 2, 2010 @ 3:13 e m
Ett tragikomiskt exempel på hur skevt det kan bli när man bara tittar på BMI är berätterlsen om när en bodybuilder skulle teckna livförsäkring. Det visade sig att försäkringsbolaget delade in kunderna i olike premiekategorier beroende på BMI. Bodybuildern var ”överviktig” och skulle således betala en högre premie.