Junkfood science
Måste tipsa om bloggen Junkfood Science som drivs av Sandy Szwarc, med erfarenhet som sjuksköterska, assistent vid vetenskapliga test och en examen i biologi. Här finns bland annat en rejäl genomgång av den holländska studie jag skrev om förra veckan som visat att sjukvårdskostnaderna är högre för normalviktiga än för rökare och feta, liksom av den brittiska Foresight-rapporten som förespråkar ha läger och ransonering för feta.
Mest skakade är kanske hennes granskning av fetmakirurgi, tydligen inte alls den framgångshistoria eller det okontroversiella ingrepp som man ibland kan förledas att tro. Omkring var 50:e patient dör, komplikationerna är många, framgångarna gäller framför allt indikatorer som blodtryck etc och inte exempelvis livslängd. Jag kan inte bedöma om allt detta stämmer. En del uppgifter verkar röra tidig kirurgi och alla behandlingar är riskabla i början, och här refereras t ex en studie som tyder på längre livslängd. Men nog manar det till viss eftertanke.
(Tipstack till Mattias)
(Uppdatering: Den studie som ovan sägs visa på ökad livslängd för fetmakirurgipatienter kritiseras av Szwarc här. Bland annat är patienterna utvalda, 70 procent har fallit ifrån och kontrollgruppen har högre ålder. Bland yngre, under 50 år, är dödligheten större bland de opererade än i kontrollgruppen.)
Lasse Fäär
februari 12, 2008 @ 12:13 e m
Jag såg en ”dokumentär” på någon av skräpkanalerna där de talade sig varma för kirurgisk minskning av magsäckens volym. Där nämnde de också att dödligheten av komplikationer efter ingreppet var 2%.
Jan-Erik
februari 15, 2008 @ 11:45 e m
Gällande den holländska studien om att feta och rökare kostar mindre i sjukvård har jag inte sett någon räkna med att de också i relevant utsträckning jobbar kortare tid genom att (vad jag antar) dö eller bli sjuka i förtid, vara tröttare, behöva längre pauser än arbetet i sig kräver. Om så är fallet blir det ändå en förlust för ”samhället” räknat i skatt minus sjukvårdskostnader och i mängden utfört arbete.
Mattias Svensson
februari 16, 2008 @ 9:36 f m
Jan-Erik/
Det låter som en ad hoc-förklaring. Rökning innebär förvisso pauser men gör en piggare. Komplikationerna kommer i allt väsentligt efter fullföljt arbetsliv. Fetma kan innebära korrelerade problem, men det är individuellt och även här kommer det stora sjukdomskomplexet hjärtsjukdomar etc efter arbetslivets slut. Dessutom, produktivitetsförluster korrigeras till ganska stor del i lönesättning etc. Den som inte presterar tillräckligt kommer att ha mindre lön, och därför inte ligga andra till last.
Till detta har du pensionerna i ett kollektivt system, rak enkel matematik där den som dör tidigare kostar mindre.
Anders
december 8, 2008 @ 3:49 e m
Sandy Szwarc är inte seriös, hon är en ökänd proffs-propagandist, anställd av (främst) livsmedelsindustrin.
http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Sandy_Szwarc