Kanske den fånigaste reaktionen hittills

Smaka på ordet ”kanske” i följande mening:

”När man läser SIDAs material om fattigdomsbekämpning skriver SIDA just att musik och kultur kanske är den starkaste kraften för fattigdomsbekämpning.”

Just det. SIDA:s viktigaste insats mot världens fattigdom kanske är att låta svenska musiker turnera i Indien och Vietnam, och att hjälpa barn och ungdomar undan hotande ”kommersiella krafter” som vill få dem att byta ut traditionell musik. Kanske säger det något om musikens kraft, kanske säger det mer om SIDA:s verksamhet.

Eller har de en poäng? Sverige kanske tog sig ur fattigdomen tack vare den bevarade nyckelharpsmusiken, och genom att undvika annan musik än den traditionellt svenska. Och svenska musikanter på statsuppdrag har kanske haft enorm betydelse för kampen mot världssvälten. Se bara på Sydafrika! Eller kanske inte.

I vilket fall som helst har Sveriges Radios Mitt i musiken definitivt gjort ett reportage om det dråpslag mot musiksamarbeten som regeringens ändrade biståndspolitik kanske innebär. För det kan ju hända, som Gunilla Carlsson hävdar, att samma pengar i framtiden går till att musicera mera i de prioriterade biståndsländerna (vilket i sin tur kanske skvallrar om att regeringen har svårt att lägga alla de där 30 biståndsmiljarderna på något vettigt). Musikvännerna på Sveriges Radio satte i alla fall ett frågetecken efter rubriken: ”Slopat bistånd dråpslag mot musiksamarbeten”. Undrar om det hördes i radio?